JULI 2015
   
vr 3 22.00u
   
zo 19 16.30u
   
ma 20
   
wo 22
   
do 23 15.00u
   
zo 26 16.30u
   
       
AUGUSTUS 2015
   
vr 28 17.00u
   
ZARADI TEB - OP BEZOEK
za 29 12.00u
   
ZARADI TEB - OP BEZOEK
zo 30 12.00u
   
ZARADI TEB - OP BEZOEK
       
reserveerknop= reserveer     Reserveren kan vanaf maandag 11 mei 2015 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.

HET BOMFESTIVAL [gratis] 

Woensdag 13 tem zaterdag 16 mei 2015

terug naar top

Jawel, van woensdag 13 t.e.m. zateordag 16 mei 2015 is het zover. Gedurende vier dagen wordt de Brugse Poort omgetoverd in een festivalsite, voor de achtste editie van HET BOMFESTIVAL.

De formule blijft even simpel als uniek: men neme een stuk of 50 locaties in de buurt. Huiskamers, tuinen, zolders, kelders, winkels, pleinen, straten,… alles kan. Bereidwillige buurtbewoners stellen (een deel van) hun huis ter beschikking van een artiest. Die artiesten uit de meest uiteenlopende disciplines - theater, beeld, circus, muziek, performance, installatiekunst - spelen dan een korte voorstelling of concert voor een klein groepje publiek. Bovendien is HET BOMFESTIVAL volledig gratis.

Als bezoeker hoef je enkel te kiezen uit het uitgebreide menu. De verschillende voorstellingen tijdens HET BOMFESTIVAL duren telkens een half uur; tussendoor heb je genoeg tijd om naar een andere locatie te trekken. Wil je zeker zijn van een plaats, dan reserveer je best. Maar je kan natuurlijk de dag zelf op goed geluk door de Brugse Poort wandelen en op die manier nog een voorstelling meepikken. In onze handige Bombrochure – beschikbaar vanaf 20 april in de buurt – vind je alle voorstellingen, alfabetisch en chronologisch. Elke festivaldag wordt afgesloten om 22.30u Bij’ De Vieze Gasten.

Voor de tweede keer kan je ook een Kunstenparcours afwandelen doorheen de buurt. Verschillende beeldende kunstenaars stellen werk tentoon, bij mensen thuis of in de publieke ruimte. Op een handig plan, terug te vinden in de Bombrochure, kan je het parcours volgen. Of je kan zelf de Brugse Poort verkennen – we houden je niet tegen.

Reserveren kan vanaf het moment dat de Bombrochure voor handen is – vanaf maandag 20 april dus – en dat via één adres: Bij’ De Vieze Gasten, Haspelstraat 31 9000 Gent. Of via 09 237 04 07 of dvg@deviezegasten.org natuurlijk. Het programma zal ook digitaal beschikbaar zijn op www.debom.be.

Tot dan!
LET'S ZEPPELIN [gratis] 

Zondag 17 mei tem 6 juni 2015

terug naar top

Let's Zepplin

Hier meer info en programma

Om meteen alle misverstanden te vermijden: Plant, Page en co komen niet naar Bij’ De Vieze Gasten. Maar wees niet verbaasd als je in het voorjaar van 2015 zeppelins in allerlei geuren en kleuren ziet opduiken in de Brugse Poort. Met het project LET’S ZEPPELIN! roept Bij’ De Vieze Gasten zo veel mogelijk buurtbewoners en –organisaties op om de Panamarenko in zich los te laten.

REGINALD WARNEFORD
De concrete aanleiding van het project vond plaats 100 jaar geleden. Tijdens WOI - meer bepaald op 7 juni 1915 - werd boven de Brugse Poort, ter hoogte van Palinghuizen, de Duitse zeppelin LZ 37 neergeschoten door de Engelse piloot Reginald Warneford. De zeppelin stortte neer in Sint-Amandsberg en kwam terecht op het klooster van de zusters van O.L.V. Visitatie. Acht van de negen bemanningsleden en twee burgers (een non en een kindje) kwamen om het leven. Enkele van de Duitse soldaten liggen nog steeds begraven op de Westerbegraafplaats. Naar de Engelse piloot werd een straat genoemd.

OORLOG & VREDE
Tussen 17 mei en 6 juni 2015 wil Bij’ De Vieze Gasten deze gebeurtenis aangrijpen om, in navolging van Brugse Poorten (2011), een nieuw beeldend project te realiseren: LET’S ZEPPELIN! of anders gezegd: “oorlog en vrede in de Brugse Poort”.
We vroegen aan iedereen die daar zin in heeft om, door middel van een zeppelin, dit thema in beeld te brengen. Dat beeld kon gaan over de grote oorlogen en conflicten die mensen uit deze buurt ongetwijfeld hebben meegemaakt: WOII, de oorlog in Kosovo, de burgeroorlog in Syrië,… maar evengoed kon dit gaan over de kleine en minder kleine conflicten die nu eenmaal onvermijdelijk zijn op een plek waar veel mensen samenleven: een burenruzie, een onenigheid tussen de overheid en bewoners,… Dit project ging en gaat evenzeer en bovenal over het feit dat dergelijke conflicten ook het beste in de mensen naar boven halen: mededogen, begrip, solidariteit, het zoeken naar oplossingen en naar een manier om vreedzaam samen te leven.
Alle zeppelins die in het voorjaar van 2015 ontstaan – of ze nu gebouwd of geschilderd of genaaid of… – worden getoond tijdens Het Bomfestival (woensdag 13 tot en met zaterdag 16 mei) in het Pierkespark. De tentoonstelling die op deze manier ontstaat, wordt dan met het nodige feestgedruis geopend op zondag 17 mei.

MET – UITERAARD – ZEPPELINS!
Buren, scholen, organisaties en artiesten bouwen, knutselen, tekenen, schilderen,… zeppelins. Zeer grote en piepkleine. Die zeppelins staan, hangen, liggen ter aarde, worden rondgedragen, of… vliegen. Bij’ De Vieze Gasten leert trouwens iedereen die dat weten wil hoe je zo’n een vliegende Zeppelin bouwt. Panamerenko en Da Vinci zijn daarbij nooit ver weg. Al die Zeppelins worden van 17 mei tot 6 juni tentoongesteld in en rond het Pierkespark.

MET THEATER
Een rondtrekkende voorstelling met als hoofdpersonage een zeppelin van 15 meter groot.

MET MUZIEK EN DANS
Met fanfares maar zonder Led Zeppelin. Of toch?

MET ACHTERGROND
Enkele buurtbewoners komen getuigen over de grote conflicten die zij ontvluchtten. De Werkgroep Geschiedenis van de Brugse Poort verzorgt een avond met verhalen uit de wijk tijdens WOI. Schrijfclub De Schuunschgreivers en Fotocollectief Fixatief presenteren een ‘Ons Kommeere’ over  twist, ambras, mot, herrie, heibel, onenigheid, onmin. En hoe die uitmonden in verzoening, verbroedering, verdragen, compromissen, akkoorden, deals en overeenkomsten. Kinderen die dat willen, komen meer te weten over de Arabische Lente. En dat allemaal op woensdagen 20 en 27 mei en 3 juni.

MET JOU?
Het project is al een hele poos onderweg maar als je alsnog een voorstel of idee hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen.

NIET ZONDER FEEST
LET’S ZEPPELIN!
wordt feestelijk geopend op zondag 17 mei en even feestelijk afgesloten op zaterdag 6 juni. Details en het precieze programma worden heel binnenkort bekend gemaakt.

LET’S ZEPPELIN! is een initiatief van Bij’ De Vieze Gasten & Werkgroep Geschiedenis van de Brugse Poort


Reserveer


PIERKESBAL pijltje rechts We houden het netjes [gratis] 

Zaterdag 27 juni 2015 vanaf 17.00u

terug naar top

Bang-up! Opera

Koffie- en buurthuis Trafiek organiseert i.s.m. Bij' De Vieze Gasten op zaterdag 27 juni voor de zesde keer al het Pierkesbal, hét bal van en voor de Brugse Poort. Als vanouds zorgen wij voor een park, een houten dansvloer, lichtjes en een bar. Jij hoeft enkel met de benen rond te zwaaien – en breng meteen ook je buren mee om samen te komen feesten.

Thema dit jaar is ‘we houden het netjes’: een volleybalnet, netkousen, haar- en visnetjes,… ze krijgen allemaal een plaats in het Pierkespark. Om 17.00u warmen we de spieren al wat op met een heus pingpongtornooi. Iedereen kan meedoen, inschrijven gebeurt ter plekke. Vanaf 19.00u start dan het Pierkesbal, tot in de late uurtjes.

Wie wil kan op voorhand een verzoeknummer indienen bij Trafiek, met – eventueel – een hoogstpersoonlijke boodschap. Alle aangevraagde nummers worden gedraaid en de MC’s van dienst zullen op een deskundige manier jouw meegegeven boodschap verkondigen. Een verzoek indienen kan op de daarvoor voorziene flyers, te vinden bij Trafiek en Bij’ De Vieze Gasten. Of stuur je verzoek digitaal door via trafiek@skynet.be. De deadline is zaterdag 20 juni.

Doen!

 
 

Ex-Oriente Lux

Vijdag 19 juni 2015 om 20.30u

terug naar top

Ex-Oriente Lux

De groep Ex Oriente Lux is geboren uit één van die toeval-of-niet-ontmoetingen - waar de Gentse Feesten al niet goed voor zijn. Melike Tarhan, Vlaamse zangeres met Turkse roots, ontmoette er gitarist Bruno de Groote tijdens een gelegenheidssamenwerking. Een artistiek en inhoudelijk vonkje sprong over. Nog twee rasmuzikanten kwamen in Bruno's kielzog brandhout leveren: Matthias Debusschere en Frederik Van den Berghe. Ex Oriente Lux was een feit. De groep brengt etnopop, Westerse muziek met Oosterse franje en gekke gasten.

Voor Ex Oriente Lux speelde Melike een fusion van Oost en West in Turkstalige projecten, maar Melike ging op zoek naar de essentie van haar eigen rootsy sound, naar de onderwerpen waarover ze wilde zingen. Dat laatste werd haar snel duidelijk: dingen die haar na aan het hart lagen. De grote waarheden die doorklinken in de kleine daden van het persoonlijke. Ex Oriente Lux, het resultaat van ontmoetingen. Tussen Oost en West. Tussen mensen die geraakt werden door elkaar. Zangeres Melike Tarhan maakte met haar groep Melike de albums ‘Macar’ en ‘Inn of Love’, die internationaal zeer goed onthaald werden. Met muzikanten Osama Abdulrasol en Lode Vercampt vormt ze het trio Tri a Tolia. Melike trad ook op als soliste bij deFilharmonie en zong onder meer in Olla Vogala, La Caccia en met Merdan Taplak, Nic Balthazar en vele andere gelegenheidsformaties. In 2009 presenteerde ze het wereldmuziekprogramma ‘Hemel en Aarde’ op Klara. 

De eigenzinnige gitaarheld en charismatisch entertainer Bruno de Groote liet zich in het verleden al opmerken aan de zijde van Axelle Red, Raymond Van het Groenewoud, Mambo Chillum, Esta Loco, Roland & El Fish. Hij toerde ook nationaal en internationaal als acteur-componist met theatergezelschap de Kopergietery. Drummer Frederik Van den Berghe dé specialist in New Orleans en swingdrummen. Je kan hem terug vinden achter de vellen bij Admiral Freebee, Arno, Milow en Trixie Whitley. Matthias Debusschere bewees zijn kunnen bij groepen als Sioen, Bolchi, Kiss the Anus Of a Black Cat en Tiger Lili.

www.melike.be

Met Melike Tarhan (zang, muziek & tekst), Bruno de Groote (gitaar & muziek), Frederik Van den Berghe (drum & percussie) & Matthias Debusschere (bas)ASKANYI

Zaterdag 20 juni 2015 om 20.30u

terug naar top

ASKANYI

Afrikaanse spirituele gezangen en een strijkkwartet? Niet bepaald een voor de hand liggende combinatie, maar de Brusselse band Askanyi - het voormalige Zikr Project - toont dat het vonken kan geven. Zelf omschrijft de groep zich als een groep muzikanten op zoek naar nieuwe muziek die de diversiteit van de hedendaagse diverse realiteit weerspiegelt.

Askanyi – ‘volkeren’ in het Wolof – vertrekt daarvoor vanuit twee volledig verschillende muzikale tradities: de ‘Westerse’ klassieke en Afrikaanse vocale muziek. Vier zangers met roots in Congo, Burundi en Senegal werken samen met verschillende componisten, die op hun beurt vanuit hun eigen culturele achtergrond een nieuwe interpretatie aan hun muziek geven. De zangers spelen live bovendien een een-tweetje met een strijkkwartet. Dat levert een diepgaande wisselwerking op tussen verschillende muzikale vormen en culturen, met als resultaat een unieke potpourri.

De songs die Askanyi brengt gaan over grote filosofische en spirituele onderwerpen die in elke cultuur aan bod komen. Muzikaal tapt de groep uit dezelfde vaatjes als Zap Mama, Jupiter & Ma Chi Faï, Fredy Massamba, Ballake Sissoko en Vincent Segal. Online muziekmagazine Enola verwoordde het zo: “Vaak simpelweg bloedmooi, soms bijzonder meeslepend en continu intrigerend: Askanyi heeft een erg veelbelovende klank die ook buiten de klassieke en crossoverwereld (…) erkenning verdient”. Niet te missen dus.

www.soundcloud.com/askanyi
www.facebook.com/ASKANYI

Composities & arrangementen Ben Iriks, Sebastien Paz Ceroni, Ludovic Jeanmart, Robrecht Kessels & Jasper le Clercq
Met
Jupiter Diop (zang), Marie-Ange Teuwen (zang), Fredy Massamba (zang), Nicole "Bongo" Letuppe (zang), Esther Lambrechts (viool), Sebastien Paz Ceroni (viool), Marijn Thissen (altviool) & Robrecht Kessels (cello)
BANG-UP! OPERA pijltje rechts GRAND OPERA Night

Donderdag 28 mei 2015 om 20.30u
Zondag 31 mei 2015 om 19.30u

terug naar top

Bang-up! Opera

Na een eigenzinnige versie van ‘La Bohème’ en deelnames aan Het Bomfestival en Revues, tekent het prettig gestoorde operacollectief Bang-up! Opera opnieuw present Bij’ De Vieze Gasten. Deze keer nemen ze enkele grootse operamomenten onder handen onder de titel ‘Bang-up! Opera’s Grand Opera Night’. Vooral de Italiaanse meesters zoals Verdi, Puccini en Rossini komen aan bod maar ook Richard Strauss, Léhar en Offenbach staan op het menu. Vier zangers brengen delen uit ‘La Traviata’, ‘Carmen’, ‘Rigoletto’, ‘Il barbiere die Siviglia’, ‘Orphée aux enfers’, ‘Romeo en Julia’ van Gounod, ‘La Bohème’, ‘Tosca’ en een vleugje operette uit ‘Die Fledermaus’ van Strauss. En als toetje: een stuk uit de komische opera ‘Giudetta’ van Franz Léhar. Van komedies tot tragedies en alles daar tussenin: niets is onmogelijk.

Bang-up! Opera is een pop-up operatheatertroep bestaande uit professionele en internationaal gerenommeerde zangers en zangeressen. Met hun producties wil het gezelschap buiten de traditionele operamuren treden en opera toegankelijk maken voor iedereen.

www.bangupopera.com

Met Yvette Loynaz (soprano), Annelies Van Hijfte (soprano), Mauricio Villanueva Espinosa (tenor), Bruno De Canne (bariton) & Caroline James (piano)
Regie Ronny Lauwers Beeld Rossano Mancino 

VEERLE MALSCHAERT pijltje rechts ECODIVA [DVD opname]

Donderdag 11 juni 2015 om 20.30u

terug naar top

VEERLE MALSCHAERT

De wereld draait door en wij ook. Dus Veerle Malschaert wil een voorbeeld stellen! Misschien niet het allerbeste voorbeeld, maar wel het leukste voorbeeld. Een voorbeeld voor haar zelf, haar gezin, haar 2936 Facebook-vrienden en die andere zeven miljard mensen. Als slachtoffer van de consumptiemaatschappij wil ze ecologisch leven.

Ecoveerle recycleert alles, gaande van haar stofzuiger tot haar partner. Deze selfmade woman is persoonlijk en ambachtelijk. Ze is biologisch afbreekbaar én duurzaam. Ze leeft graag actief en rookt passief. Ze gaat back to basics, maar wel online en op naaldhakken. Ze steekt meer rock en rol in de biobitch en meer humor in de soyaseut. Ze steekt de diva in de eco en de eco in de diva! In deze show zal Veerle de wereld redden! Samen met ù!

Veerle Malschaert verdiende de voorbije jaren haar sporen in het comedy-en theaterlandschap. Met tonnen ervaring als actrice in theater en televisie en als comédienne in cabaretgroepjes en twee one-woman comedyshows is het tijd voor een derde avondvullend programma: ‘Ecodiva’. Opgelet! ‘Ecodiva’ bevat biologische humor, ecologische theatraliteit, organische ontroering, duurzame hilariteit, plantaardige liedjes en gerecycleerde gelaagdheid!

De voorstelling wordt opgenomen en verschijnt binnenkort op dvd.

Tekst & spel Veerle Malschaert
Foto Filip Naudts
Ontwerp
Nance Buys 
 

THEATER BOUTIQUE pijltje rechts HARTROCK [8-88j]    vlieg

Zondag 19 juli 2015 om 16.30u
Zondag 26 juli 2015 om 16.30u

terug naar top

HARTROCK Rebellen met een kous. Rocken uit het hart. Alles moet eruit en luid en fel en schel en veel en meer en wild en woest. Rebellen met één sok. Maak van je steen een hart: Let’s ROCK! HartRock, dé rockband zonder moraal, is het nieuwste project van Theater Boutique. En bij stralend weer speelt Theater Boutique gewoon in open lucht.

www.THEATERBOUTIQUE.BE

Van & met Léonthine Van Wassenhove, Jits Van Belle, Frank Hofmans & Stan Vangheluwe


Reserveer


THEATER BOUTIQUE pijltje rechts GOLDILYNN & SYLVERINE & HET SCHATJE [2-12j]    vlieg

Donderdag 23 juli 2015 om 15.00u

terug naar top

THEATER BOUTIQUE Dé geheim agentes van het Departement Sentiment verdiepen zich in een nieuwe Liefdeszaak. Deze keer is Prins BloeMoen zijn schat kwijt. Is het een grote schat of een kleine schat? Is ze gestolen, opgegeten, verbrand of verdronken? Of is ze net gevaarlijk dichtbij? Madam Léonthine geeft toneelles aan de Academie van Wetteren, is oprichtster van Toneelgroep Tous-Chez, regisseerde en schreef verschillende voorstellingen en is bezielster van Theater Boutique. Madam Jits is freelance actrice en bekend van 'Aanrijding in Moskou', speelt Marjan in de bekroonde reeks ‘Marsman’ en Irena in ‘New Texas’. Theater Boutique is nu haar ding. Meneer Frank speelde recent voorstellingen bij 4Hoog en Ultima Thule én is de drijvende kracht achter vzw Indiaan.

www.THEATERBOUTIQUE.BE

Van & met Léonthine Van Wassenhove, Jits Van Belle & Frank Hofmans


Reserveer

 
 

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR pijltje rechts MUZIEKAVOND [gratis]

Zondag 21 juni 2015 om 19.30u

terug naar top

Muziekavonden Muziekhuis Goeste Majeur organiseert de komende maanden opnieuw enkele nieuwe Muziekavonden. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang.

www.goestemajeur.beCINEMA PARADISO pijltje rechts Moulin Rouge & Les barons  [gratis]

Moulin Rouge op vrijdag 5 juni 2015 om 22.00u (Fonteyneplein)
Les barons op vrijdag 3 juli 2015 om 22.00u (Pierkespark)

terug naar top

Cinema paradiso

Cinema Paradiso is een mobiele cinema die buren wil samenbrengen, omdat samen naar de film gaan leuk is. Elke eerste woensdag of vrijdag van de maand nestelt Cinema Paradiso zich op een andere plaats in de Brugse Poort en tovert die om tot een gezellige huiskamer. Telkens wordt een hartverwarmende film gekozen over mensen en de soms vreemde dingen die ze uitrichten of meemaken. Komen kijken doe je gratis. En na afloop van de film kan je nog even napraten met een drankje aan democratische prijzen.

Op vrijdag 5 juni, om 22.00u vind je Cinema Paradiso terug op het Fonteineplein met de film ‘Moulin Rouge’; op vrijdag 3 juli, ook om 22.00u, moet je in het Pierkespark zijn voor de komische prent ‘Les Barons’. In augustus doet Cinema Paradiso het rustig aan en knijpen ze er een maandje tussenuit.

www.cinemaparadisobrugsepoort.be
www.facebook.com/cinemaparadisobrugsepoort

 

Cinema paradiso
Zaradi Tebe  [gratis]

Vrijdag 28 augustus 2015 vanaf 17.00u
Zaterdag 29 augustus 2015 vanaf 12.00u
Zondag 30 augustus 2015 vanaf 12.00u

terug naar top

Zaradi Tebe

Stip het laatste weekend van augustus alvast aan in de agenda want dan blaast het gratis en eigentijdse cultuurfestival 'Zaradi Tebe' vijf kaarsjes uit! Naar goede gewoonte wordt de Brugse Poort in het Pierkespark getrakteerd op een portie muziek, circus, straattheater, poëzie en beeldende kunst. Bovendien wordt al dit vertier gebracht op een ecologisch verantwoorde manier. De line-up is nog in volle ontwikkeling, maar volgende acts zijn al bevestigd: Humble Grumble, Friends are Magic, Mocambo, Café con Leche, Kàjhem Orchestra, Mr. Lemming feat. Mo, Mista Bones, Tin Soldier in the Underwoods, De Wolven van La Mancha, Het Vlooienkabinet, Barto, TranspaGand en nog veel meer. Niet te missen!

www.zaraditebe.com .


Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Eline via eline@deviezegasten.org voor meer info.