NOVEMBER 2017
 
za 25 20.30u
 
zo 26 16.00u
 
do 30 20.30u
 
     
DECEMBER 2017
 
vr 1 20.30u
 
za 2 20.30u
 
RAF WALSCHAERTS -  BIECHT - theater - VOLZET
wo 6 20.30u
 
vr 8 20.30u
 
zo 10 15.00u
 
za 16 20.30u
 
zo 17 17u-23u
 
Bal Mosquee - op bezoek
di 19 10.30u
 
wo 20 10.30u
 
     
reserveerknop= reserveer   Reserveren kan vanaf maandag 11 september 2017 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.
     
   
b a x j 

 
 

PROJECTEN

Ons Kommeere 25 - doe mee aan de (digitale) gazet van Bij' De Vieze Gasten!

De volgende editie van Ons Kommeere laat wat langer op zich wachten, maar dat heeft een heel goede, feestelijke reden. Het is namelijk de 25e keer dat onze wijkmagazine zal verschijnen. Om dat te vieren gaan we op zoek naar buurtbewoners die zin hebben om mee te werken aan deze speciale editie met het thema 'Oud & Nieuw'.

Heb je zin om iets te schrijven over de buurt, om te fotograferen of te illustreren, heb je een idee voor een bepaald onderwerp dat volgens jou aan bod mag komen in Ons Kommeere, of wil je op nog een andere manier meewerken aan de digitale versie van ons gazet, laat dat dan weten aan marielaure@deviezegasten.org

Ervaring is niet vereist, nieuwsgierigheid en enthousiasme volstaan. De mensen van onze fotoclub Fixatief en schrijfclub De Schuunschgreivers staan klaar om te helpen waar nodig, met raad, daad en een hoop ervaring. In oktober werken we aan de inhoud en in november starten we met de redactie en het ontwerp. Ons Kommeere 25 zal in december verschijnen.

Kom mee denken en zotte ideeën op tafel gooien en neem contact met ons op.

 


MUZIKALE KAART

vanaf oktober 2017

TET TALK

Vanaf oktober gaan we bij van start met het project 'De muzikale kaart van de Brugse Poort'.

Het is de bedoeling dat we zo veel mogelijk muzikanten uit de buurt leren kennen. Ben je buurtbewoner en maak je muziek? Laat dan zeker iets weten. We spreken graag eens af. We willen weten wat voor muziek je maakt, welk instrument je speelt, en wat je er mee zou willen doen... We zijn ook op zoek naar zangers of zangeressen. Ook mensen die met de computer muziek maken moeten zeker iets laten weten. Dus maak je beats of opnames thuis? Jou hebben we nodig!

We willen nadien kleine groepjes samenstellen. Voor het plezier om elkaar te leren kennen en om samen een aantal muzieknummers te maken. Dit kan met muziekinstrumenten, maar ook met de computer. Als er op deze manier nieuwe groepjes ontstaan, dan zullen die door ons begeleid worden als dat nodig is. We zoeken dan een ervaren muzikant die jullie verder kan helpen op het muzikale pad. Omdat we al een heleboel goede muzikanten uit de buurt kennen, zijn we zeker dat hier mooie muziek zal uitkomen en dat we naar iets moois kunnen toewerken. Een cd? Een optreden?...

Interesse? Neem dan contact op met Jonas De Rave via jonasderave@gmail.com of 0496/24.63.23

 

Muziek is hier nooit ver te zoeken. Naast het aanbod aan de meest diverse concerten zijn er een reeks projecten waar je zelf actief kan aan deelnemen: al spelend, zingend en dansend.

DE PROPERE FANFARE

De Propere Fanfare vulde de zomer met fijne concerten in Ninove, op de Gentse Feesten en in Ittre. In het najaar breien we daar een vervolg aan met voorstellingen van onze show ‘Hela, Hela, Hela’ op o.a. Leffingeleuren (Middelkerke, zondag 10 september 2017) en in Leuven (dinsdag 12 september 2017). Hou onze website en facebook in het oog voor nog meer concerten. Als je interesse hebt voor een concert kan je ons steeds contacteren op info@deproperefanfare.be of via 09 237 04 07.

DE KARAVAAN

In oktober beginnen we opnieuw aan de repetities voor De Karavaan, een project rond Romamuziek en –cultuur, open voor iedereen. Er is een luik muziek en vanaf dit seizoen werken we ook met theater. Als je interesse hebt om mee te doen, geef gerust een seintje. Meer info vind je op onze website: www.deviezegasten.org/karavaan.htm

DE KINDERFANFARE en GOESTE MAJEUR

Elke dinsdag repeteert hier in huis De Kinderfanfare, een initiatief van Goeste Majeur. Meer info vind je via www.goestemajeur.be. Daar vind je ook informatie over een reeks andere initiatieven van dit muziekhuis.

DE GOESTEDOENERS

De Goestedoeners zijn een prettig gestoorde dansgroep voor jonge kinderen die ’s maandags repeteren. De kinderen maken originele choreografieën op zelf gekozen muziek. Bij interesse kan je mailen naar leonthine@hotmail.com.DE VOORLEZERS -  LATER HAKKEN WE KNOPEN...

donderdag 21 december 2017, 20.30u - AFGELAST 

 

  

THEATER

OSAMA ABO AMRO -  DYING FOR LIFE

zaterdag 25 november 2017, 20.30u

Dying for live

Een internationale persconferentie en loze verklaringen vormen het toneel voor een macaber ballet. Elke individuele en hoogst persoonlijke levensfase als geboorte, leven en dood verliest betekenis. Collectief en eindeloos herhaald. Een omvangrijk en vertwijfeld besluit volgt, Dying for life.

Hold on... It is a trip like the one I did ... - says one.
All what we told is true! - shouts someone else.
You must trust us, that is not fiction.-  claims another.

Een samenwerking van kunstZ & Laika ihkv Culturele Trajecten voor nieuwkomers. Sinds november 2015 werkt Osama Abo Amro uit Syrië, onder de vleugels van kunstZ, samen met enkele (ex-)bewoners van Fedasil Kapellen en studenten van de kunstZacademie aan Death loves life. Via Culturele trajecten voor nieuwkomers maakte Osama kennis met Jo Roets van Laika Theater der zinnen.

spel Osama Abo Amro, Fahad Jabbar Atiyah Al-Azzawi, Tawfeeq Younus Al-Najafi, Mahmood Alrawi, Corinne Heyrman, Mohamed Dahman El Haimoud, Mohamed Louai Hashem, Mohamad Amjad Shaaban, Dara Sheikhi, Khadija Yassine | regie Osama Abo Amro | regie-assitent Enrica Camporesi | productie assistent Dara Sheikhi

 THEATERGROEP DOOS -  DE PAARDEMOLEN VOOR ANGSTHAZEN

donderdag 30 november 2017, 20.30u - AFGELAST
vrijdag 1 december 2017, 20.30u - AFGELAST

Theatergroep Doos

Theatergroep DOOS komt voor de derde keer naar Bij’ De Vieze Gasten, met ‘De Paardenmolen voor Angsthazen’. Hoe kunnen we ons bevrijden uit de huidige angstcultuur? De wereld draait door en iedereen lijkt onophoudelijk in dezelfde richting te draaien, als een paardenmolen.

Een optimistische zoektocht van drie vrienden die bouwen aan een paardenmolen in een achtertuin voor de kinderen. Een oude bekende wordt erbij gehaald. Tijdens het harde werken lopen de spanningen op, w

met Elisa De Schepper, Ken Muyldermans, Naomi Van Acker, Saartje Van de Steene | regie en tekst Rosemin De Meyer | dramaturgie Turid Sintobin | support & productie Jeannou Smallenburg || beeld Abdul-Vahit Duman | met steun van Stad Gent

logo Gent

 

 

 

 RAF WALSCHAERTS -  BIECHT

zaterdag 2 december 2017, 20.30u - VOLZET

Raf Walschaerts

Een half leven al speelt hij bij Kommil Foo, nu staat hij alleen op scène. Een gitaar, een piano, een handvol sterke verhalen en songs.

Onverschrokken zal hij zijn, die Walschaerts. Moedig in de eenvoud: niks in de handen, niks in de mouwen. Hilarisch, absurd, ontroerend eerlijk, scherp. Maar vergis u niet. De waarheid eist haar plek op. Altijd. Door de kieren van zijn verdediging zal ze sijpelen. Ook al zet hij zich schrap, weert hij zich als een duivel in een wijwatervat, houdt hij krampachtig de schijn hoog… Vergeefs. Hopeloos vergeefs. Uit scheuren en kieren zal ze druppelen, de waarheid. Gutsen. Bulderen. Niet te stelpen. Een bres in zijn verdediging. De bolster op barsten. Om dan plots… open en bloot. Voor u. Een keizer zonder kleren. Een sterveling. Nietig. Onbeduidend. Weerloos. Al te menselijk. Omarm hem. Toon hem de liefde. Hij is alleen.

Biecht.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

tekst en spel Raf Walschaerts | regie Walter Janssens | productie Caroline Lanoye | technische coördinatie Koen Bellens | beeld Lieven Dirckx | www.rafwalschaerts.be

 ENTR'ACTE #2 -  FRANK BODDIN & LAURA VROOM

vrijdag 8 december 2017, 20.30u

Twee keer per jaar nodigen we jonge makers uit om hun nieuw project voor te stellen aan het publiek. Het gaat voornamelijk over fragmenten of een tussenstand van hun work in progress. Dit laat u de kans om nieuw talent te ontdekken en tegelijkertijd om van het creatieproces te genieten. We bieden ook u de kans om achteraf feedback aan de artiesten te geven en zo kan je je steentje bijdragen aan hun creatie. Voor onze tweede editie is het de eer aan Frank Boddin en Laura Vroom.

FRANK BODDIN -  DE AFLEIDING

Frank Boddin

In mijn vorige voorstelling zaten veel opsommingen
misschien was ik teveel aan het opsommen
dat was het grote probleem
terwijl ik nu weet
het gaat niet om veel dingen doen
het gaat om één ding goed doen
zonder afleiding
dan wordt dat ene ding groots.

Frank Boddin (1983) is theatermaker en muzikant. Hij volgde een master communicatiewetenschappen in Brussel en een bachelor drama in ’s Hertogenbosch. Hij was in 2015 te zien op het Bomfestival met de voorstelling De Leiding. In 2016 stelde hij zijn Nederlandstalig debuutalbum voor. De Afleiding is zijn tweede solo.

www.frankboddin.be

 

LAURA VROOM -  LANGZAAM GLEED EEN BERG HET DAL IN

Laura Vroom

Voor 'Langzaam gleed een berg het dal in' (werktitel) werkt Laura Vroom rond anekdotes en herinneringen. Inspiratie haalt ze uit gesprekken met bewoners van een woonzorgcentrum. Ze onderzoekt hoe schijnbaar onbelangrijke momenten een verhaal of identiteit vormen en ook hoe tekst en performance elkaar op een speelse manier beïnvloeden. Eerder creëerde ze de solo Sauerkraut (Chambres d'O 2017) waarvoor ze tal van irritaties en frustraties verzamelde.

 

met Laura Vroom | beeld Bruno Van Herck

  

 

  

MUZIEK

MAGGID -  BAD TIMES ARE GOOD

woensdag 6 december 2017, 20.30u

MAGGID

Maggid is een klezmer-band geboren en getogen op de Brugse Poort. Ze bestaan ondertussen 10 jaar. Dit jaar zijn ze op de baan met eigen gecomponeerde liederen, gebaseerd op Jiddische, Russische en Engelstalige Poëzie.

Als onderwerp voor hun nieuw gecreëerde muziek kozen ze politieke conflicten, financiële crisissen, ecologische drama's. En vooral de gevolgen van dit alles voor miljoenen mensen. Mensen die deze situaties niet creëerden, maar er wel een ongevraagde rol in moeten spelen. Wat betekent dit voor ons? Hebben we iets te maken met oorlogen, vluchtelingen, klimaatverandering? Ook al hebben we die niet persoonlijk veroorzaakt, of lijden we niet onder de ergste gevolgen er van. Wie zijn we en wat doen we met dit alles?

Voor dit programma wordt Maggid versterkt door zangeres Svetlana Kundish (Oekraïne) en klarinettist Georg Brinkmann (Duitsland).

viool, alt-viool en compositie Nicolaas Cottenie | piano, accordeon en compositie Jonas De Rave | zang Svetlana Kundish | klarinet en basklarinet Georg Brinkmann | www.maggid.be

 DEREK & RENAUD -  VS. T'HOOFT & RIMBAUD

zaterdag 16 december 2017, 20.30u

Derek & Renaud

Zanger-gitarist Derek (cfr Derek & the Dirt en Derek & Vis) en violist-multi-instrumentalist Renaud Ghilbert (cfr. Absynthe Minded en Les Cerveaux Lents) hadden nog geen gezamenlijk muzikaal verleden, maar de Franstalige Renaud en Nederlandstalige Derek vinden elkaar in dit tweetalig project waarbij ze van de gedichten van Jotie T’Hooft en Arthur Rimbaud pakkende liedjes maken die nu uitkomen op de cd ‘Derek & Renaud vs T’Hooft & Rimbaud’.

Derek die zelf schrijft en zingt in het Nederlands, Frans en Engels, heeft eerder al poëzie en proza van Charles Bukowski, Allen Ginsberg en Louis Paul Boon in eigen composities gegoten en koppelt deze ervaring nu aan de inventieve arrangementen en muzikaliteit van Renaud Ghilbert.

Jotie ’T Hooft en Arthur Rimbaud zijn twee jongens-poëten, twee poètes maudits. Beide stopten heel jong met schrijven. T’Hooft overleed 40 jaar geleden in 1977 als 21- jarige en Rimbaud zette in 1873 op 20-jarige leeftijd vrijwillig een punt achter zijn oeuvre. De term “poètes maudits” dateert uit 1884, het was de titel van een bloemlezing die Paul Verlaine, collega en intieme vriend van Rimbaud, uitgaf met gedichten van o.a. Baudelaire, Mallarmé en Rimbaud zelf. Zij hoorden ook tot de symbolisten. In Vlaanderen is T’Hooft zowat de enige poète maudit.

De poëzie van deze twee jonge dichters, waar precies een eeuw tussen zit, vertoont gedeelde hallucinaties, dromen, visioenen en taalrijke beelden over machteloosheid, decadentie, onheil, liefde, ontucht, vluchten uit de werkelijkheid en dan vooral bij Jotie T’Hooft, zeker ook de dood.

met Renaud Ghilbert & Derek (Dirk Dhaenens)

 


 
  

FAMILIE

HERWIG DEWEERDT -  KOEKEBROOD [5+]

zondag 10 december 2017, 20.30u vlieg

Herwig Deweerdt

“Poppenkast van plaisance”.

Na meer dan veertig jaar keert Herwig terug naar zijn allereerste liefde: Poppenspel.

Met heel veel liefde, humor en poëzie worden bekende bestaande sprookjes gereconstrueerd en geactualiseerd.

De poppenkast heeft de verteller niet verdrongen. Af en toe komt Herwig tussen de zwarte doeken gekropen om met het publiek van gedachten te wisselen en te zoeken hoe het verhaal verder moet.

KOEKEBROOD is de nieuwe solo van een oudere man met een blijvende kinderlijke verwondering.

KOEKEBROOD is knipogend genieten voor jong en oud.

KOEKEBROOD is smullen met hart en ziel.

 

met Herwig Deweerdt

 


 
  

SCHOOLVOORSTELLINGEN

UN OEUF IS UN OEUF -  MOUSSE [4+] [TRY-OUT]

dinsdag 19 en woensdag 20 december 2017 om 10.30u

MOUSSE

Wil je ontdekken wat er gebeurd is met je oude matras of hoe je van een spons een hoofd maakt?

Welkom in de wondere wereld van "Mousse"! Een nieuwe voorstelling van Gilles Monnart voor mensen vanaf 4.

Louter vertrekkend van enkele stukken mousse, nemen 2 dansers-acteurs ons mee in een woordloos universum dat voortdurend omgetoverd wordt: een harde steen wordt een zacht hoofdkussen, een bed verandert in een grappig boek, een tafel met stoel wordt dan weer een heel dorp!

Vanuit de perfecte timing, de verrassende beeldentaal en het absurde gevoel voor humor van Gilles Monnart ontstaat deze keer "Mousse"! Joke Van de Casteele 

speelduur: 40 minuten | doelgroep: 2de tot en met 3de kleuterklas | plaatsen: 2 x 150 plaatsen

spel: Muriel Janssens of Gabriëlla Koutchoumova en Gilles Monnart | concept: Gilles Monnart | regie: Gilles Monnart en Muriel Janssensism Gabriëlla Koutchoumova | productie en boekingen: Caroline Lanoye 

 


4HOOG -  REBEL [6+]

maandag 19, dinsdag 20 en woensdag 21 februari 2018 om 10.30u & 14.00u

REBEL

Ik wil jullie iets vertellen
Nee
Ik MOET jullie iets vertellen
Het moet
Want ik heb een PLAN
Een plan om alles te veranderen
Omdat alles beter kan 
Beter dan nu is 
En daarom….
MOET alles veranderen !

 

speelduur: 40 minuten | doelgroep: 1ste tot en met 3de leerjaar | plaatsen: 2 x 150 plaatsen

spel: Jelle Marteel | concept en regie: Jelle Marteel en Frans Van der Aa

 


BIJ DE BUREN -  LANCEERWEEK [5-6 jaar]

maandag 26 februari t.e.m. donderdag 1 maart 2018 om 10.30u en 14.00u

Voor de zevende keer stapt Bij’ De Vieze Gasten in het kindertheaterproject Bij de buren.

Bij de buren is een samenwerking tussen Bij’ De Vieze Gasten, het Antwerpse theatergezelschap luxemburg en Brede School. Vier (ex-)studenten Drama van School of Arts in Gent spelen twee verschillende voorstellingen in de theater en bij buurtbewoners thuis. Die kunnen op hun beurt weer buren, vrienden en familie uitnodigen.

Voor Bij de buren van start gaat, vinden lanceervoorstellingen plaats, van 26 februari t.e.m. 1 maart. Die zijn bedoeld voor de kinderen van de verschillende buurtscholen en hun ouders. De aanwezige gezinnen zien dan één voorstelling en kunnen gratis intekenen voor de andere voorstelling.

DE VERHALEN:

AZIZI EN DE KLEINE BLAUWE VOGEL [4+]

Azizi In het land van de Halve Maan zorgen de strenge heersers Toer en Ditta vooral heel goed voor zichzelf. Ze wonen in een prachtig paleis, schrokken en schransen de hele dag door en laten de anderen maar werken. Ze sluiten alle blauwe vogels op in een grote kooi. Maar op een dag ontsnapt er een blauw vogeltje en vliegt naar het huis van Azizi…

Twee acteurs komen langs met een koffer vol boeken. Als publiek krijg je ook een groot boek op schoot. Zo kan je mee op avontuur met Azizi.

 

tekst: Laïla Koubaa - Prenten: Mattias De Leeuw | tekstbewerking: Kirsten Mariën | regie en dramaturgie: Joep Conjaerts | kostuums en attributen: Joke Van de Casteele

 

 

 

 

 

KEEPVOGEL - NACHTPANNENKOEKEN [4+]

Keepvogel Het is nacht. Keepvogel ligt wakker.
Eigenlijk best saai om zo lang stil te liggen. Dan kan hij beter iets leuks gaan doen.
Pannenkoeken bakken bijvoorbeeld.
Terwijl Keepvogel alvast beslag maakt, nodigt Tungsten een paar gasten uit.

 

speelduur: 30 minuten | doelgroep: 3de kleuterklas tot en met 1ste leerjaar | plaatsen: 7 x 150 plaatsen

tekst en prenten: Wouter van Reek  | tekstbewerking: Joep Conjaerts | regie en dramaturgie: Joep Conjaerts | kostuums en attributen: Joke Van de Casteele 

 

 


 
  

OP BEZOEK

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR -  100 jaar Goeste!

zondag 26 november 2017 om 16.00u

Goeste Majeur

Om de 100 jaar bijt de draak, Ourobouros in zijn eigen staart en zo komt het dat de goeste er altijd al geweest is en ook altijd zal zijn. Op 26 november 2017 komt Ourobouros naar Gent Bij' De Vieze Gasten. Muziekhuis Goeste Majeur bestaat dan 10 jaar en viert deze verjaardag met een fijn programma.

PROGRAMMA

16u: Ourobourosworkshop (breng je instrument mee en kom het splinternieuwe Ourobouroslied van Bart Maris mee inspelen)

17u- 19u: Mong Rosseel vertelt over de geboorte van de goeste en het bizarre verhaal van 100 jaar Goeste Majeur. De muzikanten van de fanfare, de sterren van Romane Cherchenora, de mannen van de internationale combo's, Boatband en Marhaba, laten de goeste klinken van overal. En waar? Wel, gewoon bij ons in de Brugse Poort waar de Goestes elkaar ontmoeten.

19u: Receptie

20u-22u: Muziekavond DELUXE met Bart Maris

Jonas De RAVE en Co verzamelden muziek van overal en stelden een jamboekje samen. Maar zonder muzikanten blijft dit dode letter. Kom dus af met je stem, je instrument en al je goeste om dit jamboekje leven in te blazen. Vanaf dan wordt om de 2 muziekavonden een jamboekskesmuziekavond georganiseerd.
De boekjes zullen op 26 november te verkrijgen zijn.

Inkom: vrije bijdrage

 

www.goestemajeur.beGOESTE MAJEUR -  MUZIEKAVONDEN

zondag 26 november 2017, 19.30u

Muziekavonden

Een nieuw seizoen met muziekavonden van Muziekhuis Goeste Majeur. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang. Op www.goestemajeur.be vind je alle info.

 BAL MOSQUEE

zondag 17 december 2017, 17u00-23u00

BAL MOSQUEETheatergezelschap Kloppend Hert zoekt nieuwe antwoorden voor een nieuwe tijd. Eten we bio of halal? Is de boerkini een nieuw taboe voor de westerse mens? En waarom douchen steeds meer jongeren op school in hun zwembroek? Moeten de rokken korter of langer? Is voetbal voor macho's? Kan je moslim en homo zijn? Waar blijven de gender-neutrale wc's? En wat met de liefde?

Bal Mosquee is een eendagsfestival waarin we het bos door de bomen proberen te zien. Of we planten er een paar bij. In het gezelschap van verlichte denkers uit oost en west vuren we een hele dag theater, battles, gesprekken en film op u af. We nodigen gasten uit en tonen pril werk van onze junior league Jong Gewei en haar Brusselse zuster Transfo-Collect.

Zondag 17 december van 17 tot 23u Bij' De Vieze Gasten. Hou deze sites in de gaten voor het volledige programma:
www.deviezegasten.org
www.kloppendhert.be

Bal Mosquee is een initiatief van Kloppend Hert in samenwerking met Bij' De Vieze Gasten met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en de Stad Gent.

 


 
  

 

Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Marie-Laure via nathan@deviezegasten.org voor meer info.

 

 

Logo DVG