DECEMBER 2016
   
za 3 20.30u
   
HANGOUDERS - theater
zo 4 15.00u
   
HANGOUDERS - theater afgelast
vr 9 20.30u
   
vr 16 20.30u
   
za 17 20.30u
   
zo 18 15.00u
   
do 22 20.30u
   
za 31
   
       
JANUARI 2017
   
vr 6 20.30u
   
za 7 10.00u
   
za 7 20.30u
   
do 12 19.00u
   
vr 13 20.30u
   
za 14 20.30u
   
do 19 20.30u
   
vr 20 20.30u
   
zo 22 19.30u
   
vr 27 20.30u
   
zo 29 15.00u
   
       
FEBRUARI 2017
   
wo 1 20.30u
   
do 2 20.30u
   
vr 3 20.30u
   
zo 5 15.00u
   
THEATER TARTAAR - 21 SECOLO - SOCIAAL-ARTISTIEK
do 9 14.00u
   
za 11 20.30u
   
vr 10 20.30u
   
MAPUCHES - STAY - EP- voorstelling - Muziek
vr 17 20.30u
   
ZONEN MET VADERS - EP-RELEASE - muziek
za 18 20.30u
   
zo 19 20.30u
   
       
reserveerknop= reserveer     Reserveren voor december / januari / februari kan vanaf maandag 21 november 2016 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.
       
     
b a x j 

 




 

PROJECTEN

FIXATIEF – GESCHIEDENISGROEP - SCHUUNSCHGREIVERS

terug naar top

Bevrijdingslaan

Je kunt het elders in deze nieuwsbrief lezen, en op straat zien: de wereld draait dit jaar rond de Bevrijdingslaan. Of de Bevrijdingslaan is de wereld, dat zou ook kunnen. Of toch een heel belangrijk deel ervan.

Zowel Fixatief als De Schuunschgreivers als de Geschiedenisgroep van B'DVG en Buurtwerk, houden zich in 2016 bezig met dé leefstraat van de Brugse Poort. [Schrijvers zullen mijmeren, rijmen, praten, vragen en tokkelen op toetsenborden tot de zin van de Bevrijdingslaan is vastgelegd. Fotografen ontfermen zich over het licht dat door de straat schijnt. En de Geschiedenisgroep, die gaat op zoek naar wat voorbij is, naar wat de Bevrijdingslaan heeft gemaakt tot wat ze nu is.]

Alle hulp is welkom: heb je zin om ook foto's te nemen, of heb je nog oude foto's liggen, wil je zelf een verhaal kwijt of liggen de memoires van oma op zolder te wachten op publicatie? Alles en iedereen die wil helpen om het gezicht van de Bevrijdingslaan te schetsen, is welkom. Laat iets van je horen. (Overigens: we spreken van de Bevrijdingslaan, maar bedoelen: Phoenixstraat én Bevrijdingslaan!).

De foto’s hieronder zijn enkele resultaten van de zoektocht die de Geschiedenisgroep Vroeger & Nu onderneemt naar oude foto’s en verhalen uit de Brugse Poort. Wij zijn nog steeds op zoek en geïnteresseerd in veel. Op het moment houden we onze ogen en oren specifiek open voor materiaal uit de Bevrijdingslaan / Phoenixstraat / Noordstraat, maar ook van andere dingen gaan onze harten sneller kloppen.

Deze foto’s zijn afkomstig uit de privé-collecties van Christiana De Dapper, Sonja De Vlieger, Liliane De Meyer, Christiane De Tollenaere, Jenny De Clerck, Jeanine Voet en Tante Anna. Zij (en hun voorvaderen) zijn heel erg bedankt voor het ter beschikking stellen van dit materiaal.


Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan
Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan
Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan Oude foto Bevrijdingslaan

DE PROPERE FANFARE

terug naar top

De Propere fanfare

Tijdens de winter laat De Propere Fanfare de straatshow even voor wat hij is en stort zich op “De Laatkomers”, een nieuw project. De fanfare wordt voor de gelegenheid getransformeerd in een koor. Ilse Duyck, gerenommeerde jazzzangeres, zal het project leiden. Een zaalvoorstelling, met veel zang natuurlijk en met de nodige muzikale begeleiding. Een zaalvoorstelling, met veel zang natuurlijk en met de nodige muzikale begeleiding. We beginnen eraan op 8 november 2016 en we presenteren het resultaat op 18 en 19 maart 2017.

"Familie” is het thema. Familie heeft iedereen. Of had. Of zou het willen hebben.
Of je ze nu veel ziet of te weinig. Of je ze nu door en door kent of nauwelijks. Familie verbindt. Familie verzoent. Familie is het tegengestelde van oorlog en geweld.
Antropologisch zijn we trouwens allemaal familie van die paar duizend mensen in Ethiopië die lang, zeer lang geleden, beslisten om eens een’ toerke’ te maken.
Even naar de nachtwinkel, sigaretten halen!” ge kent dat wel. Zo bekeken, zijn de nieuwkomers helemaal geen nieuwkomers. Wij zijn hier gewoon wat vroeger geland.
Zij zijn meer ‘laatkomers’ eigenlijk. Een fenomeen waar de Propere maar al te vertrouwd mee is.
Oei, is het al zo laat? ’t Is niets, we zijn al begonnen maar ge kunt gerust meedoen, we schuiven wel wat op. Nu dat ge hier zijt, zijt ge van hier.”

Familie dus: voor deze show denken, doen we, voelen we, bewegen we, zingen en musiceren we “familie.” Maar omdat het iets meer mag zijn zullen de fanfaristen familie uitnodigen om mee te doen. Van zoon of dochter tot grootmoeder of -vader. Een frivole suikertante, een bijzondere nonkel. Ze zijn welkom. Want al zijn we met veel, we gaan dan gewoon wat dichter bij elkaar staan. Toch?

 



DE PLANK    vlieg

vanaf 25 september 2016

terug naar top

De Plank Eind september starten we met ‘De Plank’, een theatertraject met kinderen die niet zo gemakkelijk hun weg vinden naar de theaterhuizen elders in de stad. Twee keer per jaar zullen ze iets tonen, in een heel vrijblijvende sfeer. Het project wordt geleid door Wennie De Ruyck, acteur en bewoner van de Brugse Poort met ervaring in het sociaal-artistiek werk. Hij mikt op kinderen van 11-12 jaar uit de wijk. Samen zullen ze werken rond improvisaties, ritmes, beweeglijkheid, de grote emoties en zotte toestanden. Als je een plek vindt op een podium dan vergroot dat zonder twijfel je fundamenteel zelfvertrouwen. Daar gaat het over. Met ‘De Plank’ dromen we over een langlopend traject, waarin de kinderen zich bewust worden van hun eigen groei.
Vanaf 25 september vinden de lessen plaats op elke zondag van 10u-12u (uitgezonderd schoolvakanties).

Meer info en inschrijven via Marie-Laure: marielaure@deviezegasten.org of 09 237 04 07

De Plank is een samenwerking met Brede School logo Bredeschool

 


EZELSBRUG

terug naar top

Ezelsbrug

Vanaf oktober 2016 verwelkomen we tweewekelijks de repetities van het project Ezelsbrug in onze zaal. De theatervoorstelling van de leerlingen ‘Nederlands 2de Taal’ van CVO Gent wordt eind mei 2017 vertoond bij Bij’ De Vieze Gasten en in de Minardschouwburg.

Een tiental migranten uit verschillende continenten leren Nederlands in Gent, hun nieuwe thuis. Sommigen hielden zich vroeger bezig met muziek, toneel, zang of dans. Nu zijn ze stuk voor stuk enthousiast om verhalen uit hun cultuur en persoonlijke herinneringen te vertellen, te zingen, te spelen… in het Nederlands. De toeschouwer wordt vanuit het reële meegenomen naar verre, fabelachtige oorden door de muziek en het geheugen van de acteurs.

Een toneelvoorstelling in coproductie met Stad Gent, NTGent, Bij' De Vieze Gasten, Minardschouwburg, Celestial Mekaniks vzw, CVO Gent.logo's ezelsbrug

 

Regisseur Sophie Cocheteux-Depraeter | Dramaturg Barbara Van Praet | Licht designer Alexander Coppenolle | Choreografie Davy Desloovere



BEVRIJDINGSLAAN XL - BEWEGEND FEEST

zaterdag 12 januari 2017 om 19.00u startvergadering
14 mei 2017 bewegend feest

terug naar top

Bevrijdingslaan

Op zondag 14 mei sluiten we het project 'Bevrijdingslaan XL' af. Op die gezegende namiddag zal er een bijzondere parade door de Bevrijdingslaan trekken. Een ‘Bewegend Feest’ om precies te zijn.

Om te beginnen is er een klein groepje muzikanten en dansers. Ze hebben post gevat aan het begin van de Bevrijdingslaan, kant Rooigemlaan. Zij smijten zich en trekken dit unieke feest op gang. Eenmaal opgewarmd, beginnen ze, met het al even opgewarmde publiek in hun kielzog, aan hun tocht richting Luizengevecht. Op elk ‘kruispunt’ houden ze halt. Want op die kruispunten ontvouwt er zich voor de ogen van het publiek een gevarieerd spektakel. Kort, telkens anders, verrassend. Die spektakels zetten de veelkleurigheid en rijkheid van de Brugse Poort in de verf. De deelnemers sluiten vervolgens aan bij de parade. Die steeds groeiende karavaan trekt dan naar het volgende kruispunt. Een kleurrijke stoet die eindigt met een heerlijk volksfeest op het Seghersplein.

Bezet eens een kruispunt...

Daarvoor hebben we, uiteraard en gelukkig maar, jouw hulp nodig. We zoeken namelijk mensen, veel mensen, die willen deelnemen aan zo’n spektakel op een kruispunt. Die spektakels tonen waar de mensen uit onze buurt mee bezig zijn: een hobby, een passie, een project. We nodigen je uit om alleen, met vrienden, met je collega's, je club, je comité, je vereniging, je band... te tonen waar je mee bezig bent. Alles kan, we sluiten niets uit, zolang je er maar bezield door bent: muziek, theater, naaien, boksen, auto’s tunen, bijen of groenten kweken, fietsen, dans, sport, verzamelen, … De enige voorwaarde is dat je je interesses wilt delen met anderen en dat je bereid bent om met de parademakers van dienst (Koen De Ruyck en Aziz Boukhzar) creatief aan de slag te gaan. De spektakels zijn namelijk een samenvoeging van telkens zo’n vijftal demonstraties tot een artistiek en verrassend geheel. Ze duren 5 tot 10 minuten.

Geïnteresseerd?

Aanmelden kan tot eind december bij Mark Jeanty: mark@deviezegasten.org.
Startvergadering op donderdag 12 januari om 19.00u bij Bij’ De Vieze Gasten.
Heb je nog vragen, suggesties of opmerkingen? Wil je graag dat we eens langskomen bij je vereniging om je vrienden te overtuigen ... ?
Laat maar weten, we staan te popelen!

 


JONG GEWEI ZOEKT VERS TALENT

terug naar top

Ezelsbrug

Heb je een passie voor het podium? Wil je iets doen met theater of film? Spelen, regisseren, dansen, maken, schrijven of decor bouwen? Jong Gewei wil jonge mensen helpen ontdekken waar hun talenten liggen. Gent is één van de meest multiculturele steden van België. Jong Gewei wil die diversiteit van de Gentse straat op het podium zien. We zijn op zoek naar jonge wolven en wolvinnen die erover nadenken om een creatieve weg in te slaan. Bij ons kan je uitzoeken wat je in huis hebt en wat je daarmee kan. Jong Gewei is een nieuw artistiek platform voor mensen vanaf 16 jaar. We werken tweewekelijks op zondag bij Bij’ De Vieze Gasten. Eén keer per jaar werken we naar een toonmoment toe. Twijfel je nog?
Contacteer ons gerust voor een babbel of neem deel aan onze eerste workshop op zondag 19 februari 2017.

Contact: Haider Al Timimi - haideraltimimi@gmail.com

Jong Gewei is een initiatief van theatergezelschap Kloppend Hert in samenwerking met Bij’ De Vieze Gasten, Larf!, De Vooruit en KASK drama. logo's ezelsbrug

 

 



Bij de buren BIJ DE BUREN [5+]    vlieg

terug naar top

BIJ DE BUREN is een samenwerking tussen Bij’ De Vieze Gasten, het Antwerpse theatergezelschap luxemburg, Brede School Gent en verschillende buurtscholen. Gestart enkele jaren geleden in Borgerhout (Antwerpen), vindt BIJ DE BUREN sinds 2011 plaats in de Brugse Poort en werd uitgebreid naar de wijken van Sluizeken-Tolhuis-Ham en Rabot.

Bij de burenBIJ DE BUREN laat (vooral kansarme) kleuters vanaf vijf jaar samen met hun ouders kennismaken met boeken, theater en muziek in hun eigen vertrouwde omgeving (thuis en op school). Vier acteurs/ actrices – i.s.m. Drama KASK Gent – spelen twee verschillende voorstellingen in drie Gentse theaterhuizen en daarna bij buurtbewoners thuis. Die kunnen op hun beurt weer buren, vrienden en familie uitnodigen. Daarvoor werken we nauw samen met Brede School en de verschillende buurtscholen om de ouders te betrekken.

Dit seizoen starten we in de wijk Rabot, met lanceervoorstellingen op 21, 22 en 23 november 2016 in Kopergietery Rabot (Vlotstraat 22). Thuisvoorstellingen zijn gepland van 26 november t.e.m. 4 december 2016. Van 13 tot 16 maart 2017 zijn de voorstellingen dan te zien in de Brugse Poort, Bij’ De Vieze Gasten en daarna van 18 maart tot 2 april worden de voorstellingen thuis gespeeld. De laatste stop van deze editie is in de wijk Sluizeken-Tolhuis-Ham waar BIJ DE BUREN te gast is met lanceervoorstellingen van 2 tot 5 mei 2017 bij Larf! (Warandestraat 13) en brengt thuisvoorstellingen van 6 tot 14 mei 2017.

Wil je meedoen met of meer info over BIJ DE BUREN? Neem dan contact op met Bij’ De Vieze Gasten via marielaure@deviezegasten.org. Of spring gewoon eens binnen.

logo's bij de buren

 

 

 



 

THEATER

HANGOUDERS

zaterdag 3 december 2016 om 20.30u
zondag 4 december 2016 om 15.00u (afgelast).

terug naar top

Hangouders

Na het afzetten van hun kinderen op school spoelen vier Gentse ouders met een zeer diverse achtergrond gezamenlijk hun dagelijkse beslommeringen door met een koffie in de nabijgelegen krantenwinkel. Deze ochtendlijke opkikker is het enige wat hen lijkt te verbinden alvorens ze overgaan tot de orde van de dag. Maar is dat wel zo? Onder het oog van de winkeluitbaatster ontstaan er gaandeweg snedige en soms humoristische discussies en intriges die het buikgevoel van de hangouders niet onbesproken laten. Verschillende hedendaagse taboes worden doorbroken en de maatschappelijke en sociale pijnpunten zijn soms ongemeen confronterend. Hebben de hangouders dan toch meer gemeen dan hun vooroordelen en achtergronden lijken te weerspiegelen?

Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Johannes 7:53- 8:11

Het stuk groeide als het ware in real time want die ouders en krantenwinkel bestaan echt. En met een vleugje live zang zijn alle ingrediënten aanwezig om er een leuke en verrassende avond van te maken.

auteur Pol Dauwe | regie Pol Dauwe en Ann Verdonck | spel Ann Verdonck, Hicham El Sghiar, Mieke Langmans, Sofie Thierens, Kenne D’hoker, Pol Dauwe | zang Zeyneb Ben | licht en techniek Elias Vercruysse | productie Ann Verdonck



KIRSTEN MARIËN & YOUSSEF SAOUDI - TAPE IT

zaterdag 17 december 2016 om 20.30u
zondag 18 december 2016 om 15.00u

terug naar top

KIRSTEN MARIËN & YOUSSEF SAOUDI TAPE IT

Youssef Saoudi aka ZigSag is een Belgische rapper van Marokkaanse afkomst. Kirsten Mariën is een actrice, theatermaakster en schrijfster uit Mechelen. Samen brengen ze hun jonge leven letterlijk in kaart. Een lege vloer wordt het canvas waarop ze de plekken in hun stad “tapen” die hun levensloop hebben bepaald, van hun geboorte tot het moment waarop ze achttien jaar worden. Met simpele middelen en met de artistieke talen waarin ze zich het beste uitdrukken – van hiphop tot intieme vertelling – nemen ze je mee op een reis doorheen hun herinneringen. Openhartig en grappig, ontroerend en ontwapenend. Een ongewone ontmoeting tussen twee jonge talenten, die resulteert in een verrassende voorstelling over twee levens die zich afspelen in dezelfde stad maar een heel ander parcours afleggen. Of toch niet ? Voor jong en oud, vanaf 12 jaar. !

spel en tekst Kirsten Mariën en Youssef Saoudi | concept en regie Leentje Vandenbussche | dramaturgie Kristin Rogghe | beeld Yuri van der Hoeven

Een productie van: t’arsenaal mechelen/GEN2020 en Fiëbre/MAF in het kader van: MAPping Mechelen i.s.m.: H30 en CC Mechelen



ANN TUTS & NELE BAUWENS - CONSTANCE & MATHILDE [try-out]

donderdag 22 december 2016 om 20.30u

terug naar top

ANN TUTS & NELE BAUWENS CONSTANCE & MATHILDE

Een uiterst luguber avontuur met in de hoofdrollen de jonge, ogenschijnlijk onschuldige Constance (Nele Bauwens) en haar geheimzinnige stiefmoeder Mathilde (Ann Tuts).

Op een onheuglijke dag komen deze twee alerte dames op het idee zich te wreken op ieder die hen ooit in de weg stond; een laffe ex-minnaar, een oneerlijke leraar Engels, een flauwe plezante uit de buurt.

De dames vertrekken naar de Franse Ardennen, op zoek naar een conciërge door wie Mathilde ooit werd lastiggevallen. Ze belanden in een vergane, grimmige kostschool diep in de bossen. Al snel lopen de dingen uit de hand. Een bloedstollend verhaal ontrolt zich, zonder weerwolf maar wel met "weervarken", een spookhuis en een zeer akelige bultenaar, goed mogelijk een seriemoordenaar.

Tegelijk leren Constance en Mathilde elkaar ook écht kennen … Bloedmooie vrouwen verbergen altijd meer dan u wil weten.

Een indringende hommage aan de retro thriller. Donder en bliksem rollen over de scène, deuren piepen, vloeren kraken, een mes blikkert in het donker en bloed drupt van de muren.

Met niets in het huidige theaterlandschap te vergelijken, grappig en spannend, griezelig en mooi tegelijk.

spel Ann Tuts & Nele Bauwens | tekst & regie Vitalski | beeld Franky Drappier



GIOVANNI BAUDONCK - CONNECTING PEOPLE

vrijdag 20 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

GIOVANNI BAUDONCK CONNECTING PEOPLE

"De geschiedenis van de mensheid is een verzameling van allemaal pogingen om zich te verbinden. En het falen daarvan... Een constante zoektocht naar pure communicatie. Een avontuur van vinden en verliezen. Voortgedreven door onze wens om uit ons isolement te kruipen..." (Connecting People, Giovanni Baudonck)

Connecting People is geïnspireerd op Giovanni's jarenlange ervaring in een callcenter en schetst de eenzame zoektocht van een personage op zoek naar oprechte communicatie. In Connecting People worden soundscapes, foto's, zang en dans geassembleerd tot een herkenbaar, soms komisch maar vooral hartverscheurend verhaal.

Connecting People werd gecreëerd in de theaterwerkplaats van kunstZ. Op deze plek ontwikkelt kunstZ theatervoorstellingen met kunstenaars van diverse origine. Deze creaties verrijken en vernieuwen de kunsten met hun inhouden en verhalen. Connecting People is Giovanni’s eerste eigen voorstelling. Voor Connecting People werd Giovanni gecoacht door regisseur en acteur Geert Vandyck (oa.BRONKS/Kloppend Hert).

spel en concept Giovanni Baudonck | coach en dramaturgie Geert Vandyck | scenografie en techniek Steven Brys | een productie van kunstZ | beeld Lucila Guichón

Met de steun van Vlaamse Overheid, KBC, Rataplan, Mestizo Arts Festival en district Antwerpen.



DE KOLIFOKKERS - DE HEER BONIFAKIUS

woensdag 1 februari 2017 om 20.30u
donderdag 2 februari 2017 om 20.30u

terug naar top

DE KOLIFOKKERS DE HEER BONIFAKIUS

DE HEER BONIFAKIUS en zijn groots levenswerk
Een lading Impulsieven wordt op een eiland gedropt omdat ze een gevaar vormen voor de samenleving.
Het is daar voornamelijk leeg.
Wat er wel is: Wezemaal, Distelgem, het Kreupelbos, de Lupusberg en het midden. In het midden, daar zitten vijf vrouwen.
Zij kwamen per boot aan op het eiland.
Het is de hel.
Tot Bonifakius aankomt, die een poging doet om de hel om te vormen in de Louteringsberg.

De Kolifokkers zijn een jong gezelschap en is tot nu steeds vertrokken van de schrijfsels van Anna Carlier die gekenmerkt worden door een sterk fantastische inslag. De Kolifokkers zoeken samen naar de juiste vorm om die schrijfsels te vertalen naar de ruimte. Ze creëren een eigen wereld en willen daarmee de waarheid zoals wij hem aannemen, relativeren of bevragen..

Anna Carlier (1994) doet haar master drama aan het KASK te Gent. In 2016 won ze de KAAS&KAPPES-prijs (Nederländisch-deutscher Kinder- und Jugenddramatkpreis) en een schrijfwedstrijd van HETPALEIS. In 2017 rond ze haar master af met de voorstelling de Heer Bonifakius, geïnspireerd op een missionaris in de eerste eeuw na Christus.

spel Eleonore Van Godtsenhoven, Femke Platteau, Indra De Bruyn, Loes Swaenepoel, Louise Bergez | tekst en regie Anna Carlier | vormgeving Leontien Allemeersch | coaching Willem de Wolf en Martine Clierieck | kostuum Lotte Boonstra | muziek Laurens Mariën | met dank aan KASK Drama, Freek Mariën, BUDA Kortrijk, De Grote Post, ... www.compagniedekolifokkers.be

logo KASK


 

 

 



 

COMEDY

DE SCHEDELGEBOORTEN - NU WEL! 

vrijdag 16 december 2016 om 20.30u - VOLZET

terug naar top

DE SCHEDELGEBOORTEN NU WEL! De Schedelgeboorten beuken fris en monter de deur open van hun derde decennium (!) en zullen u opnieuw verblijden met een lading kakelverse liedjes en zottigheden. De Schedelgeboorten Wouter Van Lierde (uiteraard), Francis Wildemeersch (altijd goed), Danny Van Rietvelde (joepie) en Saint-Marteau (wauw) bewijzen weer maar eens dat er met het rare natuurfenomeen ‘mens’ wel te leven valt, namelijk door er met z’n allen eens goed om te lachen. Ze doen het deze keer zonder al te felgekleurde kostuumpjes (nee, niet naakt) en draadloos. Nooit eerder hebben ze zichzelf opnieuw uitgevonden, maar NU WEL! Dit wil je niet missen! .

 

met Francis Wildemeersch, Danny Van Rietelde & Saint-Marteau | beeld Delphine Lebon | www.deschedelgeboorten.be .



STEVEN MAHIEU - ZONDER FILTER [première]  

vrijdag 6 januari 2017 om 20.30u
zaterdag 7 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

STEVEN MAHIEU ZONDER FILTERStel nu eens gewoon dat er een filter is. In je hoofd.
En stel dat die echt alles filtert, dus ook wat je denkt én wat je voelt.
En stel dat je op basis daarvan leeft en handelt.
Omdat dit is wie je echt denkt dat je bent.
Maar stel nu ook eens dat je die filter kan wegnemen én dat je dan onmiddellijk een voorstelling begint te schrijven.
Wat zou dat geven?
Wordt het dan gênant, pijnlijk of blijft alles gewoon hetzelfde als ervoor?
In ieder geval, “Zonder Filter” is de derde avondvullende voorstelling van Steven Mahieu. Kom zelf kijken hoe zo’n filterloze Steven eruit ziet.

tekst & spel Steven Mahieu | Klankborden Randall Casaer, Arne Sierens, Wouter Deprez, Kim Rau | Productie 5to9 Management (Chris Verhaeghe) | beeld Sander Belmans | www.stevenmahieu.be .



JOVANKA STEELE - VLAMERIKAAN [première]  

vrijdag 27 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

JOVANKA STEELE VLAMERIKAANJovanka Steele is al jaren een vaste waarde in de Vlaamse comedyscene. Sinds ze in het Nederlands optreedt, werd ze al vaker de grappigste vrouw van Vlaanderen genoemd, o.a. door comedian Xander De Rycke. “Vlaamerikaan” is een heerlijke collage van bizarre Vlaamse gewoonten en verhalen over haar neurotische hond, haar West-Vlaamse buren en haar Limburgse schoonmoeder. Ze brengt dat alles in koddig Ameri-Nederlands, allemaal gelardeerd met geweldige personages en spitse grappen. Jovanka is één van de enige Europese stand-uppers met tonnen professionele ervaring in het Amerikaanse en Britse comedycircuit en al jaren een graag geziene gast op de Gentse Feesten.

met Jovanka Steele | www.jovankasteele.be/ .



ERHAN DEMIRCI - KOMT GOED 

zaterdag 11 februari 2017 om 20.30u

terug naar top

ERHAN DEMIRCI KOMT GOED Erhan Demirci neemt je mee op ontdekkingstocht naar het onbekende, het onbeminde. Hij herbeleeft zijn allesbehalve doorsnee jeugdjaren, gidst je door het harde Limburgse dorpsleven om aan te komen in het nog hardere “Life in the ghetto” van Brussel. Erhan gunt je een blik achter de schermen van onze hoofdstad, onthult de geheimen van de straat en vertelt op hilarische wijze hoe we als Vlaming het beste kunnen overleven. Kritisch, scherp maar altijd positief.

Erhan Demirci was 2 jaar het voorprogramma van Han solo en vaste gast in De Rotonde en Start je Dag op Radio 2, C@fé Corsari op één en Nuff Said op Canvas.

met Erhan Demirci | regie Han Coucke | beeld Tom Bertels | www.erhandemirci.be .


 
 



 

SOCIAAL-ARTISTIEK

THEATER TARTAAR - 21 SECOLO

zondag 5 februari 2017 om 15.00u

terug naar top

21 SECOLO

Nele Vereecken maakt samen met 11 acteurs van Theater Tartaar, acteur Jovial Mbenga en tubaspeelster Berlinde Deman . 21 SECOLO, een voorstelling over de wereld van vandaag en anders zijn. 21 SECOLO vertelt op een eenvoudige manier het verhaal van vluchtelingen die Europa willen bereiken en de hardheid waarmee ze op hun tocht geconfronteerd worden. Toen tijdens het repetitieproces de vluchtelingencrisis in alle hevigheid losbrak besloot Nele Vereecken daarop in te spelen. “De acteurs bleken zeer weinig te weten over de problematiek. We namen hen mee naar het Maximiliaanpark, hadden gesprekken over mensen die rondtrekken, die naar hier komen en stelden met hen vast dat het geen abnormaal verschijnsel is, dat doorheen de hele geschiedenis mensen hebben rondgetrokken en dat we daar niet zo hard moeten tegen optreden.” 21 SECOLO geeft hun visie op de problematiek weer, begrijpbaar, helder en daardoor des te meer confronterend voor het publiek. Een les in gelijkheid. Theater Tartaar groeide vanuit een theateratelier voor personen met een verstandelijke beperking uit tot een professioneel theatergezelschap. Vandaag is het een kunstenwerkplek waar kunstenaars met en zonder beperking samenwerken aan artistieke projecten op zoek naar antwoorden op maatschappelijke thema's.

spelers Veerle Berckmans, Nicole Bourguilloen, Anneleen De Backer, Marcella Dossche, Bart Geeroms, Rita Gillijns, Wido Platteau, Hilde Vandamme, Hilde Van Hoefs, Katy Verspecht, Davinia Vlaminck | scenografie Steven Brys | techniek Marlies Jacques | acteurscoach Lotte Spittaels | met dank aan Heidi Erhart, Michiel Soete, Heidi Vander Meulen, De Pianofabriek, GC De Kriekelaar en Het Bos | met de steun van De Vlaamse Gemeenschap, Zonnelied vzw en CC De Ploter. | www.theatertartaar.be


 
 



 

MUZIEK

RIANTO DELRUE - RIDING FOR A FALL [cd-voorstelling]

vrijdag 9 december 2016 om 20.30u

terug naar top

RIANTO DELRUE RIDING FOR A FALL

Rianto Delrue is een jonge hedendaagse troubadour. Met zijn verhalende muziek en nostalgische melodieën weet hij steeds zijn publiek te beroeren, van bruine kroegen tot theater- en concertzalen. Hij begon zijn muzikale reis in 2006, toen amper 15. Dat jaar won hij in de categorie Muziek van de Kunstbende en kaapte hij de prijs voor jonge beloften weg op Theater Aan Zee. In maart 2013 verscheen de eerste EP “An Awful Lot of Hearts”. Op vrijdag 9 december 2016 verschijnt het eerste full album “Riding For a Fall” Muzikaal sluit Rianto Delrue aan bij de folk-, blues- en countrytradities. Als geboren singer-songwriter steunt hij enkel op zijn stem, teksten, gitaar en de occasionele mondharmonica. Onder invloeden en helden vinden we namen als Townes Van Zandt, Bob Dylan, John Prine, Nick Lowe, Warren Zevon en Leonard Cohen.

zang en gitaar Rianto Delrue | harmonica Steven Sarrazyn | bas en gitaar Teun De Voeght | drum Tom De Wulf | special guest Ries de Vuyst. | beeld Arnold Vanherreweghe | www.riantodelrue.com



BROES - ROUTE DU SOLEIL

vrijdag 13 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

BROES ROUTE DU SOLEIL

Broes is een quintet uit Gent. In hun reeds vijfjarig bestaan, bewandelde Broes verschillende muzikale paden in de folkwereld en vergaarden ze een indrukwekkend palmares. Meteen na hun oprichting bekroonde Folkroddels hen al met de prijs voor “beste nieuwkomer van het jaar”. In 2013 wonnen ze de Dranouterrally. Hetzelfde jaar speelden ze een concerttournee in China en waren zelfs in Wit-Rusland te bewonderen. In 2014 waren ze weer te gast in China, deze keer een tournee van 10 concerten op 4 verschillende internationale World&Jazz Music Festivals van Hong Kong tot in Beijing. Ook zorgden ze voor de muzikale omlijsting op de Conventie van Europa in Straatsburg.

Hun composities worden doorspekt met elementen uit gipsy jazz, balkan, folk en latin. Dansbare en energieke feelgoodmuziek met ruimte voor improvisaties, dat is het handelsmerk van Broes. Speciaal voor u stelt Broes hun eerste album ‘Route Du Soleil’ voor. .

viool Anouk Sanczuk | accordeon Dennis Allegaert | gitaar Florian De Schepper | contrabas Frédéric Dothée | drums Simon Raman | gasten Joachim Thys (saxofoon) & Jonathan Ackaert (trombone) | www.broesmusic.be



WIM CLAEYS - EN ZIJN SCHUUNE BENDE

zaterdag 14 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

WIM CLAEYS EN ZIJN SCHUUNE BENDE

Wim Claeys brengt op zijn onnavolgbare manier oude en nieuwe Gentse folksongs tot leven op zijn nieuwe cd "Wim Claeys, een Schuune bende".

Sinds Walter De Buck hem dat ene duwtje gaf – “Gij zou wa meer moeten zingen, gij” – is het hek van de dam voor de man die we vooral kennen als de trekzakspeler van Ambrozijn, de stichter van het Boombal, als cabaretier in de huid van Karel Waeri en zijn theatershow IJZER.

Zijn 'schuune bende' zorgt voor de nodige grooves waardoor het geheel een poppy-rocksound meekrijgt. Dit alles overgoten met een portie blazers maakt van de cd zoals ze in Gent zouden zeggen: 'Een vree wijze plaat'. .

zang, accordeon Wim Claeys | gitaar Ward Snauwaert | contrabas Wouter Berlaen | drums Laurens Billiet | blazerssectie De Vette Pistons | beeld Guy Kokken | www.wimclaeys.be



JONAS WINTERLAND - LIEVER UIT BALANS

donderdag 19 januari 2017 om 20.30u

terug naar top

JONAS WINTERLAND LIEVER UIT BALANS

Na een korte radiostilte treedt Jonas Winterland terug op het voorplan met een nagelnieuw album. Liever uit balans (januari 2017) is al zijn derde langspeler, na de warm onthaalde voorgangers Mensen zijn gemaakt van dun papier en Zwaartekracht en andere verzinsels.

Het nieuwe album Liever uit balans – met o.a. eerste single Burn-out (meer wil ik niet) – toont dat Winterland nog altijd een patent heeft op poëtische teksten en loepzuivere melodieën. Tegelijk hebben zijn songs een verrassend nieuw geluid gekregen, waarvoor je binnen de landsgrenzen nauwelijks vergelijkingen vindt. Zijn akoestische sound gaat nu een geslaagd huwelijk aan met uitgepuurde elektronica. Denk aan Bon Iver, Christine & The Queens of – iets dichter bij huis – Spinvis.

Dat maakt van Jonas Winterland meer dan ooit een unieke stem in de Nederlandstalige muziek en van ‘Liever uit balans’ zijn meest avontuurlijke plaat tot op heden.

zang Jonas Winterland | piano Jan Borré | cello Jasmijn Lootens | drums Kris De Busscher | www.jonaswinterland.be



DJURDJEVAK

zondag 29 januari 2017 om 15.00u (uur staat verkeerd in de nieuwsbrief)

terug naar top

DJURDJEVAK

Djurdjevak is Servisch voor meiklokje, en is ook een groep van vier mannen uit de Vlaamse Ardennen die put uit het bijzonder verscheiden gipsy-repertoire voor een avondvullend programma. Muziek recht uit de Balkan, of met een omweg langs Bregovic of de klezmorim, maar steeds naar het hart. En het mooie is: op een andere 29ste januari, dag op dag zes jaar geleden, speelde het enthousiaste kwartet zijn allereerste concert, en dat in een illustere dorpsherberg van een onooglijk Zwalms dorpje. Reden dus om te feesten!

Met gitaar, accordeon, contrabas, viool en vier stemmen - in tot dusver in een zevental talen - speelt Djurdjevak bij' De Vieze Gasten zijn jubileumconcert uitzonderlijk voor een zittend publiek. Tenminste, dat is een zekerheid bij de start van het evenement. Hoe het afloopt? Geen idee, maar voorzie je er in elk geval op dat je misschien niet voor het avondeten thuis zal zijn: achteraf trakteert het viertal je graag op een feestelijke verjaardagsreceptie.

Lang zullen ze leven!

viool Rik Verstrepen | gitaar en zang Djuro Ongena | contrabas en zang Walter Janssens | accordeon en zang Peter Van Assche | beeld Marc Cosijns | www.djurdjevak.be



LUCY AND THE BIRDS

vrijdag 3 februari 2016 om 20.30u

terug naar top

LUCY AND THE BIRDS

Eind 2014 gooide Lucy and The Birds officieus al een song Strongest Girl op het net, het eerste wapenfeit van de titelloze EP die uitkwam in maart 2015. Het was meteen de blauwdruk voor een EP die mooi laveert tussen soul en pop, met hier en daar een lichte jazztoets en echo’s van stemmen als Joan as Policewoman, Feist, Norah Jones, de jonge Rickie Lee Jones en Monique Harcum. Dit najaar wordt het nieuwe album afgewerkt. Geen maniërisme, maar eerlijk echte songs, met catchy en ontwapenende refreinen.

zang Elke Bruyneel | piano Bart Van Caenegem | bas Steven Van Loy | drums Steven Cassiers | beeld Alexander Popelier | www.lucyandthebirds.com

Om het concert nog wat extra kleur te geven zal de groep in een uitgebreidere bezetting spelen met twee backing vocals en special guest Maarten Flamand.



MAPUCHES - STAY [EP-voorstelling]

vrijdag 10 februari 2016 om 20.30u

terug naar top

MAPUCHES - Stay

Mapuches: een muzikant en een zangeres.

Renaud Ghilbert werkte aan een EP, maar had nog niet de juiste stem gevonden. Paulien Mathues was op zoek naar muziek die paste bij haar zanglijnen. A perfect match, want allebei hadden ze veel goesting in een nieuw verhaal.
Ze werkten niet alleen aan de bestaande nummers maar vonden ook inspiratie bij elkaar. Nu is er een mooi gezamenlijk repertoire.
Niet voor niks werd de groepsnaam afgeleid van ‘Mapuche’, wat letterlijk 'Volk van de Aarde' betekent. Muziek is natuur en natuur is muziek, elk met zijn oog- en oorverblindende schoonheid en patronen..

Zang Paulien Mathues | Keys,Backings Charlotte Caluwaerts | Gitaar Eduardo Vega | Bass synth - Bass viool Renaud Ghilbert | Drums Reinhard Vanbergen | YOUTUBE



ZONEN MET VADERS [EP- release]

vrijdag 17 februari 2017 om 20.30u

terug naar top

ZONEN MET VADERS

Zonen met vaders is twee jaar oud. Dat kan gevierd worden! Met een eerste muzikale worp: Open & dicht. We maken meeslepende popmuziek met voeten in twee decennia. De teksten zijn overtuigd in het Nederlands, zijn gelaagd en belangrijk. We houden van een weidse sound met blazers. Soms zijn we gebald en quasi dansbaar.

In april en juli/augustus 2016 trokken we voor een drietal sessies de studio in. We kozen voor de Boma Studio (Gent). Frederik Segers deed de productie. Frederik is muzikant bij STADT en producer van Sioen, The Valerie Solanas, De Beren Gieren en Black Flower. We waren blij met de samenwerking. Nu zijn we blij met onze EP 'Open & dicht’. Kom u vergewissen of we effectief een beetje weghebben van Gorki of Spinvis… Wij vinden van niet. We vinden ons zo … Zonen met vaders. .

Gitaar & stem Jeroen Boone |stem & blazer Niels van Heumen |drum Koen Degand |bas Tom Willox |toetsen Toon Westra |gitaar Jeroen Bot |blazer & tenorsax Dries Derycke |stem Maïte Louisa | www.vi.be/zonenmetvaders



HARDSCORE 2.0

zaterdag 18 februari 2017 om 20.30u

terug naar top

HARDSCORE 2.0

HARDSCORE werd opgericht in 1989. De groep slaat een brug tussen de zogenaamde “nieuwe” muziek en “commerciële muziek” of wat als commercieel kan worden omschreven. Tot 2002 zijn er verschillende cd's gemaakt.

De band heeft dan een 10 tal jaar gesluimerd maar de zin om voort te doen is nooit geluwd. Op vraag van de Bijloke Gent werd de band terug nieuw leven ingeblazen onder de naam Hardscore 2.0. Hardscore 2.0 wil zich duurzaam manifesteren tussen de zomen van alle genres en laat het publiek de overstap wagen naar een heel geconcentreerde muziekstijl, waarin de pret ook niet ontbreekt. Hardscore 2.0 laat ‘ironisch verblijd’ rijmen met ‘Zappaeske virtuositeit’. De band brengt een korte selectie uit 4 albums met een serieuze greep nieuwe songs uit het komende project “Carbon Fixation”, dat kijkt wat er 50 jaar na de Summer of Love nog overblijft van het alternatief gedachtengoed uit die tijd.

lead zang Annelies Van Hijfte | saxen, backing vocals Frank Debruyne | piano Frederik Martens | keyboards, backing vocals Koen Van Overberghe | marimba, synthesizer, backing vocals Frank Nuyts | vibrafoon Jonathan Bonny | basgitaar Stijn Deldaele | drums Ronald Dhaene | Visuals Tomas Hendriks | Tekst en muziek Frank Nuyts | beeld Isabel Debruyne | www.hardscore.be


 
 



 

FAMILIE

CREACAFE [3+]    vlieg

zondag 20 november 2016 om 13.00u - VOLZET

terug naar top

CREACAFE Kinderen tussen 3 tot 8 jaar kunnen deelnemen aan ons creacafé: knutselen terwijl de papa’s en mama’s een koffie of thee drinken. Met taart! Onder begeleiding van Veerle Van Nuffelen, beeldend kunstenares uit de Brugse Poort, maken ze theaterpoppen of maskers met papier en gerecycleerd materiaal (textiel, knuffels, knopen). Wie weet maken ze daarmee hun eerste theatervoorstelling! Erna hebben we de voorstelling ‘Bas weet het niet’ van Duo Abbraccio. Dat beloofd een onvergetelijke zondag te worden!

Meer info en inschrijven: marielaure@deviezegasten.org of 09 237 04 07 (Max. 12 deelnemers, prijs: €3)

logo

 

 



DUO ABBRACCIO - BAS WEET HET NIET [4+]    vlieg

zondag 20 november 2016 om 15.00u -VOLZET

terug naar top

DUO ABBRACCIOWat als vrienden maken helemaal niet zo gemakkelijk is... gewoon omdat je anders bent... of is het omdat anderen denken dat je anders bent?

Een voorstelling over jezelf ontdekken in relatie tot de andere en de moeilijkheden die daarbij horen... over de eenzaamheid maar tegelijk de kracht en dapperheid die soms nodig is om hiermee om te gaan. Aan de hand van een prikkelend muzikaal theaterspel zien we hoe Bas, een wolf die lief wil zijn, worstelt met vooroordelen en stigmatisering.

Meneer de mens, een guitige, vriendelijke weldoener ziet hier echter zijn kans om Bas op weg te helpen... Een intieme voorstelling rijk aan mime- en poppentheater met live muziek voor kleine rakkers en andere lieve wolfjes.

Spel Pieter Elias & Hannes Goffin | Muziek Pieter Elias | Coach Walter Janssens | Geïnspireerd op een verhaal van Lieve Van Passen | Decor Hilke Goffin, Mark Goffin & Hannes Goffin | Pop Lieve Van Vlierberghe | www.duoabbraccio.be
logo

 

 


 
 



 

SCHOOLVOORSTELLINGEN

DUO ABBRACCIO - BAS WEET HET NIET [4+]    vlieg

maandag 21 november 2016

terug naar top

DUO ABBRACCIOWat als vrienden maken helemaal niet zo gemakkelijk is... gewoon omdat je anders bent... of is het omdat anderen denken dat je anders bent?

Een voorstelling over jezelf ontdekken in relatie tot de andere en de moeilijkheden die daarbij horen... over de eenzaamheid maar tegelijk de kracht en dapperheid die soms nodig is om hiermee om te gaan. Aan de hand van een prikkelend muzikaal theaterspel zien we hoe Bas, een wolf die lief wil zijn, worstelt met vooroordelen en stigmatisering.

Meneer de mens, een guitige, vriendelijke weldoener ziet hier echter zijn kans om Bas op weg te helpen... Een intieme voorstelling rijk aan mime- en poppentheater met live muziek voor kleine rakkers en andere lieve wolfjes.

Spel Pieter Elias & Hannes Goffin | Muziek Pieter Elias | Coach Walter Janssens | Geïnspireerd op een verhaal van Lieve Van Passen | Decor Hilke Goffin, Mark Goffin & Hannes Goffin | Pop Lieve Van Vlierberghe | www.duoabbraccio.be

 

 

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS

 

   
 
   

HET DING [try-out]    vlieg

vrijdag 2 december 2016

terug naar top

HET DINGHet gebeurde een paar zomers geleden.
Op een doodgewone dag aan het strand.
Een jongen kijkt om zich heen.
Plots ziet hij - als enige – een ding.
Hij weet niet wat het is. Is het een rioolbuis?
Of de kijkbuis van een duikboot?
Of misschien een aangespoelde reddingsboei?
De jongen neemt het ding mee, en gaat op zoek naar waar het thuishoort.

Een kindervoorstelling gebaseerd op het prentenboek van Shaun Tan. Het animatiefilmpje van het boek won een Oscar. Volkomen terecht, want wat een mooi verhaal.. Voor kinderen is dit een betoverend sprookje over het ongewone, ‘anders’ zijn en tegen de stroom ingaan. Volwassenen begrijpen ook de maatschappijkritiek daaronder. Met muziek. Met poppen. En een naamloze acteur. Het is een verhaal dat je nooit meer zal vergeten.

van en met Tim David, Jakob Verstichel, Riet Muylaert | coach Peter Seynaeve | poppen Jakob Verstichel | bouw muziekinstrumenten Karel De Backer

 

 

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS

 

   
 
   
 
 



 

OP BEZOEK

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR - MUZIEKAVOND [gratis]

zondag 22 januari 2017 om 19.30u
zondag 19 februari 2017 om 19.30u

terug naar top

Muziekavonden Muziekhuis Goeste Majeur organiseert de komende maanden opnieuw enkele nieuwe Muziekavonden. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang.

Op www.goestemajeur.be vind je alle info over de Muziekavonden terug.

 


DANSNAMIDDAG - ANTENNEWERKING BRUGSE POORT

donderdag 9 februari 2017 om 14.00u tot 17.00u

terug naar top

DANSNAMIDDAG ANTENNEWERKING BRUGSE POORT

Antennewerking Brugse Poort en Bij’De Vieze Gasten slaan de handen in elkaar en nodigen iedereen uit voor een gezellige dansnamiddag op donderdag 9 februari.

Een DJ komt de leukste plaatjes draaien – voor elk wat wils.

Dans je liever niet, kom gerust toch af voor een gezellige babbel met koffie en taart.

Breng gerust buren, vrienden,… mee.

Inkom 3 euro – Koffie & taart inbegrepen

i.s.m. Antennewerking Brugse Poort vanuit LDC Ten Hove

 

 
 



 

 

Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Marie-Laure via marielaure@deviezegasten.org voor meer info.

 

 

Logo DVG