OKTOBER 2014
   
wo 22 20.00u
   
vr 24 20.30u
   
za 25 20.30u
   
zo 26 19.30u
   
vr 31 20.30u
   
       
NOVEMBER 2014
   
za 1 20.30u
   
zo 2 18.30u
   
wo 5 10.30u
   
DUIZENDENEEN pijltje rechts DOZENROOSJE  - SCHOOLVOOSTELLING
wo 5 15.00u
   
do 6 20.30u
   
vr 7 20.00u
   
za 8 20.00u
   
do 13 20.30u
   
vr 14 20.30u
   
do 20 20.30u
   
vr 21 20.30u
   
za 22 20.30u
   
zo 23 20.30u
   
do 27 20.30u
   
vr 28 20.30u
   
za 29 20.30u
   
       
reserveerknop= reserveer     Reserveren kan vanaf maandag 1 september 2014 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.

De Karavaan  [Nieuw] 

Zondag 5 oktober 2014 om 18.30u
Zondag 12 oktober 2014 om 18.30u
Zondag 2 november 2014 om 18.30u

terug naar top

De karavaan

‘De Karavaan’ is een nieuw muziekproject dat de dialoog tussen de Romagemeenschap en de niet-Romagemeenschappen wil bevorderen. Dat gebeurt tegelijkertijd in Antwerpen, Gent en Brussel. Madam Fortuna, een sociaalartistieke organisatie uit Antwerpen, is de initiatiefnemer terwijl Vzw Elftwelf, Opre Roma en Bij’ De Vieze Gasten de Gentse partners zijn.
Drie divers samengestelde groepen muzikanten gaan aanvankelijk in de drie steden aan de slag. Daarna volgen gezamenlijke repetities, weekends en toonmomenten. Het uiteindelijke resultaat wordt voor het eerst gepresenteerd op de derde editie van het Enter Festival in Antwerpen op 25 april. Daarna volgen nog andere concerten.

In Gent wordt er om te beginnen gewerkt met open repetities waarop iedereen welkom is. De eerste repetitie vindt plaats op zondag 14 september om 18.30u. Daarna wordt er verder gewerkt op 5 en 12 oktober en op  2 november. Wil je voorzichtig kennismaken met of voluit deelnemen aan dit project, geef ons een seintje en we vertellen je graag alle verdere details.

Meer achtergrondinformatie vind je ook op www.madamfortuna.be. .


WAY 2 ROMA @ DE CENTRALE pijltje rechts GYPSY SOUL & AMARO DROM

Vrijdag 17 oktober 2014 om 20.00u

terug naar top

Foto Jordi Oliver

‘Gypsy Soul’ is een project dat het leven en de migratie van de zigeunermuzikanten uit Turkije, India, de Balkan, Roemenië, Frankrijk en Spanje wil documenteren. Het project wil de essentie vastleggen van de gipsycultuur via een reis door tijd en ruimte, door cultuur en bovenal door muziek als middel voor expressie, als historisch erfgoed, als kern van identiteit en als de meest bekende bijdrage aan de wereld van deze etnische groep. Van Andalusië tot Rajasthan – waar zij in de 10de eeuw vandaan kwamen – is deze fotografische reis een protest tegen het feit dat 12 miljoen mensen nog steeds te lijden hebben onder marginalisatie en vervolging. De uitdaging van dit project is, door het gebruik van het stille beeld, hun muziek zichtbaar te maken. En niet enkel als entertainment maar vooral als verbindend element en als uitdrukkingsmiddel van een volk dat erin is geslaagd zijn roots te behouden in een geglobaliseerde wereld.  

Deze documentaire met foto’s van Jordi Oliver wordt gevolgd door een optreden van de Gents-Slovaakse band Amaro Drom. De activiteit is gratis. Meer info op www.decentrale.be.


WAY 2 ROMA

Zaterdag 18 oktober 2014 vanaf 16.00u

terug naar top

‘Way 2 Roma’ is een minifestival in Gent, opgezet door de samenwerking tussen het collectief Choux de Bruxelles, Bij’ De Vieze Gasten en De Centrale, met concerten, voorstellingen en projecten allerhande die allemaal van ver of van dicht met Roma te maken hebben. Op die manier wordt de vraag gesteld naar waar we nu staan met het Roma-vraagstuk, na een zoveelste bewogen jaar vol Roma-actualiteit, zowel in België als in de rest van Europa.

Bij’ De Vieze Gasten breit op die manier een vervolg aan het ‘Latcho Parkos’-project van vorig jaar. Dat doen we op zaterdag 18 oktober met enkele concerten, de try-out van een nieuw project en een krachtige documentaire van een jonge Gentse cineast. Samengevat: ‘Way 2 Roma’!

pijltje rechts 16.00u De Kinderfanfare van Muziekhuis Goeste Majeur mag samen met de muziekschool van Opre Roma de aftrap geven. De twee organisaties brengen een stomend programma boordevol Roma-traditionals.

pijltje rechts 16.30u De jonge Gentenaar Ruben Desiere studeerde dit jaar af aan het KASK Gent met zijn documentaire ‘Kosmos’. Daarin toont hij op beklijvende wijze de uitzetting van 250 mensen uit het Brusselse Gesù-klooster. In de film volgt hij de Slovaakse familie van protagonist Kevin Mroc. Met de steun van en dank aan Beursschouwburg Brussel.

pijltje rechts 19.00u De Karavaan is een nagelnieuw muziekproject én een samenwerking tussen drie steden. Bij’ De Vieze Gasten is één van de Gentse partners. Opzet is om de dialoog tussen Roma en niet-Roma te bevorderen – elders op deze site vind je meer achtergrondinfo. Op ‘Way 2 Roma’ krijg je alvast een voorsmaakje.

pijltje rechts 20.00u Mec Yek (foto) is de groep rond de zusjes Katia en Milka Pohlodkova en Jaune Toujours-frontman Piet Maris. Op 18 oktober probeert de band exclusief Bij’ De Vieze Gasten nieuw werk uit, naar aanleiding van hun nieuwe album dat binnenkort verschijnt. Verwacht je aan prachtig melancholische halgads, cardasses – snelle, ritmische dansen – en tonnen speelplezier. Nog ééntje graag!

RUBEN DESIERE pijltje rechts KOSMOS

Ruben Desiere: Kosmos“Het zal me moeilijk vallen het verdere verloop van deze geschiedenis te vertellen. Trouwens, ik weet niet of het wel een geschiedenis is. Men kan het nauwelijks een ‘geschiedenis’ noemen, een dergelijk voortdurend… zich opeenhopen en uiteenvallen… van elementen.” - Uit ‘Kosmos’ van Witold Gombrowicz

Tot november 2013 bood het Gesù-klooster in Brussel onderdak aan ongeveer 250 mensen. Onder hen bevond zich een grote groep Roma, oorspronkelijk afkomstig uit Slowakije. Terwijl een uitzetting van de bewoners steeds waarschijnlijker werd, werkte Ruben Desiere met een deel van hen aan de film ‘Kosmos’, vrij gebaseerd op de gelijknamige roman van de Poolse schrijver Witold Gombrowicz. De film focust op het gezin van Kevin Mroč - dat drie jaar in Gesù woonde - en twee nieuwkomers, Mižu Balász en Rastjo Vaňo.

Met Vladimír Balász, Rastislav Vaňo, Eva Mroćová, Bartolomej Mroč, Kevin Mroč, Marta Dunová & Nassar Khelil
Regie & beeld Ruben Desiere
Regieassistenten Pavol Balog & Stijn Cousaert
Klank Nina de Vroome, Hannes Verhoustraete, Rasmus Van Heddeghem, Olivia Rochette & Timeau De Keyser
Montage Ruben Desiere & Elias Grootaers
Klankmontage Sabrina Calmels
Mixage Vasco Pimentel
Kleurcorrectie Olivier Ogneux
Titels Mario DebaeneMet de steun KASK Gent & Beursschouwburg Brussel

 

 

MEC YEK

Mec YekErgens halfweg de jaren ‘90 raakte Jaune Toujours-frontman Piet Maris in zigeunermiddens verzeild, waarna hij op- en afreisde naar Roma in Slovakije, om met zijn accordeon in aanslag opnames en notities te maken van de liederen die daar het leven van elke dag uitmaken. Dat veldwerk vormde de grondslag van Mec Yek: met de muzikanten van Jaune Toujours werd het repertoire daarna stevig aangepakt, wars van om het even welke traditie. Het doet meer dan één zigeunerwenkbrauw fronsen, maar het werkt evengoed aanstekelijk bij jongere Roma. En zo kwam het ook dat bij de bisnummers aan het eind van een winters café-optreden in Gent twee jonge Romani zangeressen mee het podium opsprongen, om daarna nooit meer weg te gaan.

 

De zigeunerspin-off van Jaune Toujours heette Mec Yek, hun eerste full album uit 2008 heette ‘Antikrisis’. En net zoals het ontstaansverhaal van de band kan laten vermoeden, zit dat album ook vol muzikale verrassingen: van a capella naar minimale instrumentatie tot uitgebreide blazersecties en onverwachte uitspattingen - hier en daar duikt er zelfs een cymbalon op. Maar grappig genoeg en in tegenstelling tot wat men zou verwachten: Mec Yek is een zigeunergroep zonder viool.

Er is ook het remix album ‘RE:PLUGGED’. Het album laat verrassende remixes horen van Jaune Toujours- en Mec Yek-tracks door een fijne selectie van internationale DJ’s en producers. En de band komt met nieuw repertoire en een nieuw album in de loop van 2015. Maar nu al een uniek voorsmaakje dus.

Met Katia & Milka Pohlodkova (zang), Piet Maris (accordeon & zang), Théophane Raballand (drums & percussie), Mathieu Verkaeren (contrabas & ukelele) & Mattias Laga (sopraansax & klarinetten

 


WAY 2 ROMA @ DE CENTRALE pijltje rechts MA BISTER

Woensdag 22 oktober 2014 om 20.00u

terug naar top

Foto Jordi Oliver

De geschiedenis van de Sinti en de Roma is nauwelijks gekend, evenals de stigmatisering, discriminatie en onderdrukking van deze mensen in Europa sinds de 17de eeuw. De genocide waarvan zij het slachtoffer werden tijdens het naziregime wordt door sommige historici zelfs niet erkend. De documentaire ‘Ma Bister’ geeft een overzicht doorheen de eeuwen van het leven van de Rombevolking. De film brengt met een schat aan documenten een inzichtelijk beeld van hun leven en geeft die gemeenschap op deze manier ook hun waardigheid. Lydia Chagoll - danseres, choreografe, filmregisseur, pleitbezorgster van mishandelde kinderen en van gevangenen, schrijfster en dichteres - is een vrouw die onversaagd opkomt tegen onrecht.  Ze heeft meerdere documentaires gemaakt die een helder licht werpen op de uitdagingen waar mensen uit de 21ste eeuw voor staan.  

Tickets kosten €2, €5 of €8 en kan je hier kopen.
Meer info op www.decentrale.be.


JAMILA AMADOU NODIGT UIT pijltje rechts JONI SHEILA!  [cd-voorstelling] 

Vrijdag 7 november 2014 om 20.00u

terug naar top

Joni Sheila.jpg


Crowdfunding werkt wel degelijk. Vraag dat maar aan de jonge Gentse singer-songwriter Joni Sheila. Om haar debuutplaat te financieren deed ze een beroep op fans, vrienden en familie. Dat lukte en anno 2014 is het album een feit. Tijdens de eerste avond van deze twaalfde ‘Jamila Amadou nodigt uit!’ – we starten deze keer op een vrijdag – stelt ze met gepaste trots ‘Change’ voor.

Joni Sheila ken je misschien wel uit het Gentse straatbeeld. Ze begon aanvankelijk als busker maar groeide stilaan uit tot een bekend fenomeen door haar loepzuivere stem – denk aan KT Tunstall en naamgenote Joni Mitchell. Na gesmaakte passages op DOK en in Humo’s Rock Rally palmt ze op 7 november Bij’ De Vieze Gasten in. Mis deze Grote-Madam-in-wording niet!Reserveer


JAMILA AMADOU NODIGT UIT !

Zaterdag 8 november 2014 om 20.00u

terug naar top

Brasserie
Op zaterdag 8 november doen we gewoon verder en nodigt Jamila Amadou opnieuw heel wat volk van diverse pluimage uit.

Op deze avond staat Afrika centraal en mag je je weer verheugen op een programma boordevol woord, dans en muziek. Highlife, afrofunk, makossa,  reggae en soukous vormen de rode draad doorheen de avond. En Evi Citlar Seventies Oriëntal Madness zorgt gegarandeerd voor een feestje.

Op tijd krachten opdoen kan door een hapje Soedanese cuisine te verorberen. Smakelijk!


Reserveer

Theater Malpertuis & t,arsenaal Mechelen pijltje rechts CLOSED CURTAINS

Vrijdag 3 oktober 2014 om 20.30u

terug naar top

Closed Curtains

Een jong schrijver en een oudere filmregisseur draaien om elkaar heen. Ze zijn mekaars onderzoeksmateriaal. De camera zoomt in op ziel en hart, kruipt over en onder de huid van de tot elkaar veroordeelden. 

Na het opvallende succes van ‘Recht zal zijn wat ik zeg!’ maakt Malpertuis deze keer samen met t,arsenaal Mechelen een voorstelling over de verhouding tussen kunst en politiek. En dat is een ingewikkelde verhouding. Terwijl de laatste vecht voor haar onafhankelijkheid, is de eerste niet echt opgezet met alles wat ruikt naar autonomie of rebellie. Maar wat doet het met een mens als je droom kapotgemaakt wordt? Je plaats ontnomen? Je betekenis doorstreept?

Met de lijdensweg van de gecensureerde Iraanse cineast Jafar Panahi als inspiratiebron - Panahi werd beschuldigd van ‘samenzwering tegen de Islamitische Republiek’ - onderzoekt acteur Thomas Janssens ‘wat het met een mens doet als zijn stem in de kiem wordt gesmoord’. Daarvoor omringt hij zich met twee heren die maar al te bekend zijn met het thema van censuur en de immobiliteit en isolatie die er het gevolg van zijn: film- en theatermaker Sabri Saad el Hamus - die het woelige Egypte inruilde voor Nederland - en regisseur Mokhallad Rasem (o.a. Toneelhuis), die door de oorlog in Irak al vijf jaar in België woont en werkt. Rasem vergelijkt de situatie van fysieke of mentale gevangenschap met ‘een vrouw die moet bevallen maar dat niet mag.’

Van en met Thomas Janssens & Sabri Saad el Hamus
Regie Mokhallad Rasem
Productie Theater Malpertuis & t,arsenaal Mechelen
Productieleiding en techniek Bram Corneillie & Wim Loobuyck
Productie Fábio Lamounier Capanema
WOUTER VANHOUTTE pijltje rechts AAI ME

Vrijdag 14 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Aai me

Waarom zouden we niet gewoon
gewoon doen tegen elkaar,
niet anders dan anders,
geen rare stiltes,
gewone stiltes.

Weet bovenal
dat ik niet anders ben dan de rest.
Op enkele details na misschien.
Niets om u slecht over te voelen
want voor het overige ben ik - net als u -
lief, flink en gewillig.

Anders leg ik straks 
mijn hoofd wat in uw schoot
dan kan u me aaien
en als we dan zo bezig zijn, 
zal het lijken alsof er niets gebeurd is.

 

Wouter Vanhoutte studeerde filosofie en dwaalde nadien jarenlang rond in zijn hoofd. Sinds kort heeft hij de uitgang gevonden. Met succes leeft hij nu zijn fantasie uit in krachtige verhalen op het theater. Zijn eerste solovoorstelling 'Aai me' balanceert vakkundig op de grens tussen cabaret en theater. Middels een flinke dosis humor en een voortdurend spel van kantelende stemmingen, wordt een gevoelig en beklijvend verhaal verteld door.

‘Aai me’ leidde Wouter begin dit jaar tot in de halve finale van het Leids Cabaret Festival. Wie hem daarvoor al aan het werk zag op Het Bomfestival weet dat dat meer dan terecht is.

Uit het juryverslag van de halve finale van het Leids Cabaret Festival 2014: “Je bent een levendige verteller… De beelden die je oproept zijn grappig en fantasierijk.”

Tekst en spel Wouter Vanhoutte
CoachErwin Paulussen
Met dank aan Saskia De Ceuninck
Foto Martin Oudshoorn


Reserveer


BLEEDING BULLS pijltje rechts DE ZWARTE SCHANDE

Donderdag 20 november 2014 om 20.30u

terug naar top

DE ZWARTE SCHANDE

Over de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog
zijn er bibliotheken vol geschreven,
Ontelbare boeken over de oorzaken van dat conflict,
Over de militaire strategieën,
De verschillende veldslagen,
En over de gevolgen van de oorlog.
Analyses, onderzoeken en vooral getallen,
getallen en nog eens getallen.
Zo veel getallen dat ge der scheel van begint te kijken.
De ene nog indrukwekkender dan de andere.  

Maar dit is geen afrekening met de Duitsers.
Gewoon een verhaal van een mens,
Een mens die buiten de statistieken is gevallen,
Vergeten door de geschiedenis,
Een avonturier, een schone, moedige, gelukkige mens.
Zo’n 120 jaar geleden geboren,
Op een eiland voor de kust van een Afrikaans land.
L’ile de Gorée.
Daar is het begonnen.

Het Antwerpse theatercollectief Bleeding Bulls wil poëtisch, vervreemdend en toch toegankelijk theater maken met wortels in het leven zelf. Met ‘De zwarte schande’, dat het verhaal vertelt van Maarten Schiltmeier, ex-voetbalinternational en achterkleinkind van een Senegalese soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, is dat niet anders.

Tekst & regie Zouzou Ben Chikha
Spel Maarten Goffin
Concept & video Joost Wynant
Productie Liesbeth Stas
Techniek Maarten Snoeck
Scenografie René Deben & Gert Baart
Kostuum Marij De Brabandere
Muziek Tom Goethals

Met de steun van de Vlaamse gemeenschap, stad Antwerpen & TAKT Dommelhof
In samenwerking met het In Flanders Fields Museum & Action Zoo Humain
Met dank aan Victoria De Luxe, De Warande & CAMPOReserveer


KLOPPEND HERT pijltje rechts BITE THE HAND THAT FEEDS YOU

Zaterdag 22 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Kloppend hert

Sommige mensen moeten elke dag hun haren knippen,
of ze zouden stikken.
Andere mensen kunnen fantastisch gitaar spelen,
zelfs met geklauwde vingers.
Sommige mensen lachen niet naar de zon,
ze huilen liever naar de maan.
Sommige mensen begrijpen niet dat de grond onder hun voeten
van iemand anders kan zijn.

Voor ‘Bite the hand that feeds you’ ging het Gentse theaterensemble Kloppend Hert aan de slag met een meute jonge Roma- en andere muzikanten. Ergens tussen ‘Gadjo Dillo’ en ‘Minor Swing’  ontstond een sprookje met scherpe klauwen. Over zwarte schapen en wilde  welpen, over hebben en over houden, over volle manen en lege portemonnees.

Haider Al Timimi, Georgina Del Carmen Teunissen, Chris Van Camp en Bart Capelle draaien in deze voorstelling de clichés over zigeuners, gitano’s en manouches binnenstebuiten.

Spel Haider Al Timimi & Nicolas Delalieux
Muziek Eduardo Vega, Martin Balogh, Brian Bruggen, Dries De Moor & Norbert Karolcik Tekst Chris Van Camp
Regie Haider Al Timimi
Choreografie Georgina Del Carmen Teunissen Dramaturgie Bart Capelle
Scenografie Maarten Devrieze
Productieleiding Brigitte Mys
Een coproductie van Kloppend Hert met Moussem Nomadisch Kunstencentru & i.s.m. Opre Roma


Reserveer

 
 

STEVEN VROMMAN pijltje rechts STOP MET KLAGEN

Donderdag 25 september 2014 om 20.30u
Vrijdag 26 september 2014 om 20.30u - Volzet

terug naar top

Down the road


Steeds vaker worden we lastig gevallen met slecht nieuws en rampscenario’s. Terwijl je overal kan  lezen wat er misloopt met ons financieel, economisch en politiek systeem staan er steeds meer mensen op die zelf de handen uit de mouwen steken. Mensen die beseffen dat we vandaag de wereld van morgen maken en er geen tijd te verliezen valt. 

Na zijn veelgevraagde klimaatshow brengt ‘Low Impact Man’ Steven Vromman deze keer een verhaal over nieuwe helden en mogelijkheden. Met een vleugje humor, muziek en concrete voorbeelden krijg je nieuwe tips en inspiratie voor het nieuwe tijdperk. Want het einde van de crisis begint in ons hoofd.

De opbrengst van de voorstellingen zijn ten voordele van acht Gentse organisaties (o.a. het Gents Milieu Front, Voedselteams en LETS Gent).
Voor deze voorstelling kan je ook met (40) stropkes betalen.

Tekst & spel Steven Vromman
Coaching Randall Casaer & Sarah Moens
Affichebeeld Johan De GussemSHAKESPEARE HOTEL pijltje rechts SHAKESPEARE HOTEL

Donderdag 13 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Shakespeare hotel

Twee broers.
Voor het leven aan mekaar verbonden.
En toch zien ze mekaar niet vaak: daarvoor zijn ze beiden te veel op reis.
Tijdreis welteverstaan.
De ene zit dikwijls in het verleden, de andere in de toekomst.
Dus als zij mekaar willen zien,
moet het al echt eens lukken dat ze net toevallig
op hetzelfde moment in het hier en nu staan.
En dat gebeurt niet veel.

Alleen op avonden als deze: tijdens een voorstelling.

‘Shakespeare Hotel’ is een tragikomische cabaretvoorstelling over twee broers die worstelen met ‘in het moment’ te zitten. In korte, fragmentarische scènes spelen ze een veelheid aan personages, waaronder zichzelf, twee vrienden of een koppel. Eén ding hebben alle personages gemeen: steeds weer praten ze naast mekaar, over mekaar heen, met hun hoofd in het toen of in het later. Elk van
hen missen ze op hun eigen manier de essentie van het moment en zoeken ze hun eigen lange weg naar het enige wat er echt toe doet: het hier en nu.

Als broers groeiden Michel en Philippe Verkinderen op in het hotel dat hun ouders uitbaatten: het Shakespeare Hotel. Het was de plaats waar ze mekaar leerden kennen, waar ze onbezonnen speelden en waar ze hun eigen werelden creëerden. Nu, zovele jaren later, zijn ze volwassen en bestaat het hotel al lang niet meer. Maar verder is er niet zo veel veranderd en doen ze eigenlijk nog steeds hetzelfde als wat ze in het hotel deden: spelen. Dus hebben ze besloten om de familiezaak verder te zetten, zij het als cabaretgroep met dezelfde naam. Daarbij is Shakespeare nooit ver weg.

Shakespeare Hotel brengt fris, verhalend cabaret dat balanceert tussen het komische en het tragische en vaak met absurde scènes net heel persoonlijke verhalen vertelt.

Van & met Michel & Philippe Verkinderen
Coaching Ron De Rauw

Reserveer


MICHAEL VAN PEEL pijltje rechts OVERLEEFT 2014

Zaterdag 29 november 2014 om 20.30u - VOLZET

terug naar top

Michael Van Peel

De vijfde!
Altijd een Magnum Opus!
De vijfde van Beethoven,
de vijfde Staatshervorming,
Grand Theft Auto V.
En nu dus ook de vijfde van Van Peel.

In een veelbelovend jaar nog wel. De moeder aller verkiezingen en de vader aller mediacirci. Eindelijk vrede in Vlaanderen, Oekraïne én in het Midden-Oosten. Wie zal het zeggen? Michael Van Peel natuurlijk, met zijn nieuwste eindejaarsconference.

"Er zijn veel jaaroverzichten, maar als u er ééntje moet zien, dan wel dat van Michael Van Peel" (De Standaard)


Tekst & spel Michael Van Peel
Eindregie Wim De Wulf
Foto Johannes Vande Voorde
In samenwerking met Radio 1, Canvas, Arenbergschouwburg & Café The Joker

  
 

UPPERLIP ORCHESTRA pijltje rechts HYDROPHOBIA

Zaterdag 27 september 2014 om 20.30u

terug naar top

UPPERLIP ORCHESTRA

UpperLip Orchestra is een groep rond gitarist Bert Lietaert. Na talloze jaren te hebben opgetreden liet de band begin dit jaar haar debuutplaat los op de wereld: ‘Hydrophobia’. En nee, wie bij het horen van de groepsnaam spontaan denkt aan ‘Stiff Upper Lip’ van AC/DC zal verbaasd opkijken. UpperLip Orchestra grossiert namelijk in een smakelijke mengelmoes van zwoele lounge, exotica en jazz. Zo duurt de zomer toch nog even langer. Vergeet de zonnecrème niet.


Met Sarah Devos (zang), Maarten Moesen (drums & zang), Steven van Loy (bas & zang), Joris Caluwaerts (rhodes) & Bert Lietaert (gitaar)
Beeld Jelle De Potter


 


BRUNO DENECKERE, DEREK & NILS DE CASTER pijltje rechts UNDER THE DYLAN SKY

Vrijdag 24 oktober 2014 om 20.30u
Zaterdag 25 oktober 2014 om 20.30u - VOLZET

terug naar top

Under the Dylan sky

Bruno Deneckere, Derek en Nils De Caster spelen al enkele jaren concerten ter ere van Bob Dylan. Die traditie begon in 1991 in Gent, in de legendarische muzikantenkroeg De Caruso. Voor elk concert koos het trio steeds een bekende of minder bekende plaat uit van Bawb zelve. Passeerden de revue: ‘John Wesley Harding’, ‘Planet Waves’, ‘New Morning’ en ga zo maar door. Deze keer zoeken de heren echter de rode draad niet meer uitsluitend in de liedjes van Dylan zelf. Bruno, Derek en Nils brengen naast eigen interpretaties van nummers van Dylan ook gedichten en songs die de bard uit Duluth, Minnesota inspireerden. Zo komen ook Woody Guthrie, Robert Burns, Dylan Thomas, Rimbaud, Blind Willie McTell, Robert Johnson en consoorten langs. Toevallig ook allemaal artiesten die Bruno, Nils en Derek hebben beïnvloed. Voor een avondje roots van de zuiverste soort moet je op 24 en 25 oktober Bij’ De Vieze Gasten zijn.


Beeld Jo Clauwaert


Reserveer


SAINT-MARTEAU pijltje rechts À LA FOLIE! 

Vrijdag 31 oktober 2014 om 20.30u

terug naar top

Saint Marteau

In de opvolger van de succesvolle theatershow 'Saint-Marteau se fait Gainsbourg' neemt Saint-Marteau je deze keer mee op reis door zijn muzikale schatkamer én zijn onuitputtelijke kleerkast. In ‘À la folie!’ geen covers van een overleden chanson-legende, maar wel ijzersterke eigen composities. Van cultklassiekers zoals ‘Croque monsieur’ en ‘Tout le monde est pute’ tot gloednieuwe nummers, en natuurlijk ook de single ‘Belgissimo!’. De rode draad doorheen de show is Saint-Marteaus voorliefde voor de Franse Revue - Folies-Bergère! - maar met zijn vaste begeleidingsband wordt dit toch weer een stevige combinatie van een onemanshow en rockconcert. Of zoals Raymond van het Groenewoud het perfect samenvatte: “Formidabel! Iedereen daar naartoe!”. En wie zijn wij om Raymond tegen te spreken.


Beeld Andy De Decker


Reserveer


MARIE-PAULE FRANKE & HER DREAMBAND

Zaterdag 1 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Down the road

Jazzdiva Marie-Paule Franke speelt en zingt een mix van jazz en chanson en dat in het Duits, Engels én Frans. Live wordt ze gesteund door een doorwinterde band die je zo terug katapulteert naar een rokerige jazzclub uit de jaren ’30. Maar dan gelukkig zonder de rook. Marie-Paule bracht trouwens dit jaar haar debuutalbum uit, ‘Tales from a lonely room’. Live put ze, naast klassiekers uit de eerder genoemde genres, maar wat graag uit die plaat. Een zangeres met een eigenzinnige stijl en dito uitstraling: Marie-Paule Franke staat garant voor een avondje intimistische jazz van hoog niveau.


Met Marie-Paule Franke (zang & composities), Erik Vermeulen (piano), Manolo Cabras (contrabas) & João Lobo (drum)
Beeld Mina Van Elewyck


Reserveer


THE FORTUNATE FEW

Donderdag 6 november 2014 om 20.30u

terug naar top

the fortunate few

De Brusselse singer-songwriter Jan-Pieter Delcour brengt met zijn groep The Fortunate Few uitgepuurde songs doorspekt met ijzersterke teksten. Delcours stem doet dan weer denken aan helden als Gabriël Rios en zelfs een Jeff Buckley. Dat belooft dus. Met hun titelloze debuutalbum kreeg de band trouwens heel wat lovende woorden. “Heerlijke samenzang, zwierig refrein en dynamisch spel tussen stil en luid. De liedjes worden gedrapeerd met verschillende laagjes en dat maakt ze des te aantrekkelijker”, noteerde de krant De Standaard. Leuke arrangementen, heerlijke harmonieën à la Fleet Foxes en pittige afwisselingen van luid naar stil: The Fortunate Few beheerst het allemaal tot in de puntjes.


Met Jan-Pieter Delcour (zang, bas & gitaar), Joke Delcour (backings), Nele Jans (backings), Jonas De Meester (gitaar & backings), Frank Van Overstraeten (toetsen & backings) & Ludo Stichelmeyer (drums & percussie)


Reserveer


FERNANT ZESTE pijltje rechts DRAMA  [cd-voorstelling] 

Vrijdag 21 november 2014 om 20.30u

terug naar top

DRAMA

De bebaarde songbard Fernant Zeste werkte in de lente en zomer van 2014 aan een nieuwe plaat, ‘Drama’. Samen met enkele trouwe kompanen dook hij de studio in om tien nieuwe nummers op te nemen. ‘Drama’ werd donker, maar dat mag voor een plaat die in de herfst uitkomt. Bij’ De Vieze Gasten stelt Fernant de plaat voor met de volledige band én een special guest.

Als support act mag chanteuse Sarah Leuridan het podium inpalmen. Na meerdere gezamenlijke projecten en de samenwerking op Zestes album ‘Polaroids’ was het maar logisch dat Fernant Sarah uitnodigde om de avond te openen. Een akoestische gitaar en een geweldige stem: meer heeft Sarah niet nodig om je te overtuigen


Met Fernant Zeste, Tom De Poorter, Teun De Voeght, Antje Cochuyt, Kimberly Claeys, Sarah Leuridan & Steven Sarrazyn
Beeld Michel Goessens


Reserveer


WASSERBAUER   [cd-voorstelling] 

Donderdag 27 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Wasserbauer

Wasserbauer is een eclectisch trio met twee gitaristen en een contrabassist in de rangen. En die drie muzikanten zijn geen onbekenden: multi-instrumentalist Dick Van der Harst, gitarist Bart Vervaeck en contrabassist Lieven Van Pee begeven zich op ongekende muzikale paden. Op hun nieuwe album mixen de heren elektrische swing jazz, sixtiespop en allerlei volksmuziekjes. Vertrekpunt is echter de elektrische periode van de meesterlijke gitarist Django Reinhardt. Voeg daar nog een paar flinke teugen humor, melodie en groove aan toe en je hebt het perfecte recept voor een onvergetelijk concert.


Met Dick Van der Harst, Bart Vervaeck & Lieven Van Pee


Reserveer


ELVIS PEETERS pijltje rechts DE LEGENDE

Vrijdag 28 november 2014 om 20.30u

terug naar top

Down the road

De Legende werd opgericht in 1990 door Elvis Peeters en Geert Corbeels, respectievelijk zanger van de legendarische band Aroma di Amore en klavierspeler van Men 2nd. Zoveel jaren later heeft De Legende een hele rist albums bij elkaar gespeeld, met als laatste hoogtepunt de cd 'Eerst de nacht dan de dag' uit 2013. “Het klankenpalet klinkt rijker dan ooit” schreef de krant De Morgen. De songs van De Legende zijn niet voor één gat te vangen: te lang, te kort, te grillig, te divers, te ongepolijst, te chanson, te rock, te pop, te experimenteel, te gewoon of te fanfare. Maar hoogst origineel, daar kan je vanop aan. Elvis Peeters is als vanouds de hofleverancier van scherpe, grimmige, grappige, dubbelzinnige en kritische teksten. Dat maakt De Legende tot één van de boeiendste bands van de Lage Landen.


Met Chris Carlier, Koen Van Roy, Geert Waegeman, Geert Corbeels & Elvis Peeters


Reserveer

DUIZENDENEEN pijltje rechts DOZENROOSJE [8+]vlieg

Woensdag 5 november om 15.00u

terug naar top

HutKleine Zus neemt je mee naar grote broer. Een slapeloze prinses zonder geld, maar boordevol dromen. Een straatarme muzikant zonder werk maar overlopend van muziek. Een haveloze zwerver zonder woorden maar vol sluimerende idealen.

Welke grootse fantasieën kunnen er ontstaan als dit trio elkaars vuur aansteekt? En wie kust Dozenroosje uit haar honderdjarige slapeloosheid?

‘Dozenroosje’ is een muzikale theatervoorstelling over daklozen maar vooral een universeel verhaal over kinderen op zoek naar hun talent. Bekijk hier de trailer.

Er is ook een schoolvoorstelling gepland op dezelfde dag. Meer info over onze schoolvoorstellingen vind je hier.

Met & van Lize Pede, Tine Vandenbussche & Rudy Cleemput
Regie & vormgeving Rudy Cleemput
Coach Aagje Dom


Reserveer

 

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR pijltje rechts MUZIEKAVOND [gratis]

KLEZMER Zondag 28 september 2014 om 19.30u
TURKSE MUZIEK Zondag 26 oktober 2014 om 19.30u
IMPRO Zondag 23 november 2014 om 19.00u

terug naar top

Muziekavonden Een nieuw seizoen, een nieuwe reeks Muziekavonden! Muziekhuis Goeste Majeur pikt de draad terug op na de zomervakantie met drie nieuwe edities. Op zondag 28 september is het thema van de Muziekavond klezmer. Isolde Van der Goten en Jonas De Raeve leiden alles in goede banen. Op 26 oktober maakt Maarten Weyler je wegwijs in de wereld van de Turkse muziek. En op 23 november kan je samen met Joris Buysse improviseren naar hartenlust.

Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang.

www.goestemajeur.beCIRCUSPLANEET pijltje rechts FUNKY FRIDAY ON SATURDAY

Zaterdag 4 oktober 2014 om 15.00u
Zaterdag 4 oktober 2014 om 20.30u

terug naar top

Funky friday on saturday

Op zaterdag 4 oktober  organiseert Circusplaneet een kakelverse 'Funky Friday on Saturday' hier Bij' De Vieze Gasten. Ook nu weer wordt het een open stage waar tal van artiesten de revue passeren. Jonge, onervaren talenten krijgen de kans om hun eerste stappen te zetten op de scène maar ook professionele artiesten testen nieuwe acts of producties voor het publiek. 'Funky Friday on Saturday' staat voor een boeiende, creatieve mengeling van circus, theater, muziek, acrobatie, clownerie,... en nog zovéél meer! Volwassenen betalen 4 euro, kinderen 3 euro.

Foto Geert Roels11.11.11. BRUGSE POORT pijltje rechts BENEFIET

Zaterdag 11 oktober 2014 om 19.30u

terug naar top

Apil & June

Al jarenlang vecht 11.11.11 tegen onrecht. Dit jaar zoomt hun campagne in op honger en recht op voedsel, meer bepaald tegen voedselverlies en –verspilling wereldwijd. Het 11.11.11 comité van de Brugse Poort zet zich hiervoor al 20 jaar in. Dat jubileum willen ze vieren met een benefietavond Bij’ De Vieze Gasten. Het wordt een boeiend programma, dichterlijk aan elkaar gerijmd door niemand minder dan de Gentse stadsdichter David Troch.

Op het programma: April and June (foto) is een groepje fijnbesnaarde singer-songwriters met een voorliefde voor veel stemmen, talen en snaren. Verwacht je aan puur akoestische en intieme songs, met invloeden uit folk, jazz, wereldmuziek en chanson. Ook De Pretheren zijn van de partij. Ze brengen ‘tjooldersliedjes’ die de schoonheid van het leven bezingen, doorspekt met kritische reflecties. Accident Très Grave tenslotte is een kwartet dat haar inspiratie haalt uit alle soorten dansmuziek. Van reggae over afro-rumba tot nerveuze new wave: alles kan en mag.

Kaarten voor deze benefietavond kosten €8 (VVK) of €10 (ADD). Meer info krijgen of een kaartje kopen kan via helenavervaet@euphonynet.be / 09 236 42 67 of via ann_vereecken@skynet.be / 0494 47 31 41.


 


Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Eline via eline@deviezegasten.org voor meer info.

 

DUIZENDENEEN pijltje rechts DOZENROOSJE [8+]vlieg

Woensdag 5 november 2014 om 10.30u

terug naar top

HutKleine Zus neemt je mee naar grote broer. Een slapeloze prinses zonder geld, maar boordevol dromen. Een straatarme muzikant zonder werk maar overlopend van muziek. Een haveloze zwerver zonder woorden maar vol sluimerende idealen.

Welke grootse fantasieën kunnen er ontstaan als dit trio elkaars vuur aansteekt? En wie kust Dozenroosje uit haar honderdjarige slapeloosheid?

‘Dozenroosje’ is een muzikale theatervoorstelling over daklozen maar vooral een universeel verhaal over kinderen op zoek naar hun talent. Bekijk hier de trailer.

 

Met & van Lize Pede, Tine Vandenbussche & Rudy Cleemput
Regie & vormgeving Rudy Cleemput
Coach Aagje Dom

Woensdag 5 november 2014 om 10.30u

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS

Klimrek (Juf Liesbeth)

20 1
 
   
 
   
 
   
 
   
totaal
21  

 


BIJ DE BUREN pijltje rechts LANCEERWEEKvlieg

Maandag 1 t.e.m. donderdag 4 december 2014

terug naar top

HutlVoor de derde keer stapt Bij’ De Vieze Gasten in het kindertheaterproject Bij De Buren.

Bij De Buren is een samenwerking tussen Bij’ De Vieze Gasten, het Antwerpse theatergezelschap luxemburg en Brede School. Vier studenten Drama van School of Arts in Gent spelen twee verschillende voorstellingen bij buurtbewoners thuis. Die kunnen op hun beurt weer buren, vrienden en familie uitnodigen.

Voor Bij De Buren van start gaat vinden lanceervoorstellingen plaats, van 1 t.e.m. 4 december. Die zijn bedoeld voor het publiek van de verschillende buurtscholen. De aanwezige gezinnen zien dan één voorstelling en kunnen gratis intekenen voor de andere voorstelling. Aanbod geldig zolang de voorraad strekt!

(meer info volgt)

Reservaties

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS
     
     
     
     
 
   
totaal
   

 


DUNIA VZW pijltje rechts DE BOOM TOUDOU [6+]vlieg

Maandag 19 januari 2015 om 10.30u

terug naar top

HutDe Boom Toudou is een Afrikaanse versie van het bekende Westerse sprookje Assepoester.

Een meisje dat haar moeder en grootmoeder verloren heeft, wordt opgevoed door een boze stiefmoeder die haar verplicht allerlei ondankbare en zware taken te verrichten. Nacht na nacht moet ze  water gaan halen aan een meer omgeven door wilde dieren. Haar enige troost is ‘de boom Toudou’, een boom die haar overleden grootmoeder voor haar plantte, en waar ze met haar verdriet terecht kan. De boom  geeft haar raad en helpt haar zo telkens veilig  thuis te komen uit het bos. Zelfs wanneer de boze stiefmoeder de boom in haar woede verbrandt, beschermen de wortels en de as het meisje. En zoals in alle sprookjes, loopt het uiteindelijk goed af…

Dunia vzw brengt dit sprookje met de bedoeling onderlinge culturele verbanden aan te tonen, intercultureel begrip te verbeteren en integratie te bevorderen

 

Met Nyira Hens
Regie Dahlia Pessemiers – Benamar


Maandag 19 januari 2015 om 10.30u

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS
     
     
     
     
 
   
totaal
   

 

>

FABULEUS pijltje rechts SNIPPERDAGEN [6+]vlieg

Maandag 2 maart 2015 om 10.30u en 14.00u

terug naar top

HutDrie blonde personages leven naast elkaar in een troosteloos appartementje. Ze doen het huishouden. Ze bezoeken elkaar. Ze zorgen voor een kind. Kortom, ze spelen een soort Playmobil-versie van het volwassen leven met zijn rituelen en verplichtingen; met zijn stille afspraken en onuitgesproken gevoelens. En dat op de tonen van de Zevende van Beethoven.

De wereld van ‘Snipperdagen’ is tegelijk herkenbaar en bizar. De personages spreken een vreemde taal (met Zweedse tongval), dagelijkse taferelen ontsporen tot surrealistische dansen, huilbuien tot driestemmige liederen en tenslotte raakt zelfs de zwaartekracht het spoor bijster.

“Bovenal is Snipperdagen een even aanstekelijke als ingenieuze theatervoorstelling. Een klein, fris bommetje in het Vlaamse jeugdtheater.” (De Standaard) “Een frisse mix van bewegingstheater en slapstick, grappig maar niet geheel vrijblijvend. Tersluiks sluipt de tragiek binnen.” (De Morgen) "Een kijkfeest met een filosofisch en melancholisch kantje." (Knack)

fABULEUS is een veelzijdig productiehuis voor dans en theater. Centraal staat de ontwikkeling van jong artistiek talent. Er zijn dan ook weinig gezelschappen waar zo’n continue wisselwerking plaatsvindt tussen jongeren, jonge makers en ervaren podiumkunstenaars. De voorstellingen van fABULEUS bereiken een ruim publiek van kinderen, jongeren en volwassenen. fABULEUS werkt vanuit het Leuvense kunstenhuis OPEK en speelt niet alleen in heel Vlaanderen, maar ook steeds meer internationaal.

Concept, vormgeving & spel  Filip Bilsen, Katrien Valckenaers & Lisa Verbelen 
Artistieke coaching  Randi De Vlieghe
Muziekmontage Gerrit Valckenaers 
Productie  fABULEUS

Maandag 2 maart 2015 om 10.30u

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS
     
     
     
     
 
   
totaal
   

 

Maandag 2 maart 2015 om 14.00u

SCHOOL

AANTAL LEERLINGEN
AANTAL BEGELEIDERS
     
     
     
     
 
   
totaal