JUNI 2017
 
za 10
 
za 10 20.30u
 
zo 11 14.00u
 
do 15 19.30u
 
POCOLOËZIE   - projecten
vr 16 20.30u
 
PASCALE PLATEL -  TET TALK - THEATER - Volzet
za 17 20.30u
 
do 22 19.00u
 
za 24 16.00u
 
8ste PIERKESBAL  - PROJECTEN
     
JULI 2017
 
zo 14 14.00u
 
do 18 20.00u
 
     
reserveerknop= reserveer   Reserveren voorjuni 2017 kan vanaf maandag 22 mei 2017 om 10.00u.
Eerder gemaakte reservaties worden niet opgenomen.
     
   
b a x j 

 
 

PROJECTEN

BEVRIJDINGSLAAN XL-  BL- XL HET BOEK

donderdag 22 juni 2017 om 19.00u in café Birader

Het boek

Sonchus asperDat schoonheid een bijproduct is van het alledaagse - een lichtinval op een bloeiende kerselaar, drie mussen die voor een stukje stokbrood vechten naast het voetpad of een piramide op elkaar gestapelde watermeloenen - is geen geheim voor wie zich af en toe in de Brugse Poort begeeft. Je kunt schoonheid niet vangen, je moet alleen goed kijken en nu en dan geluk hebben, want ze ligt voor het rapen. Daarvoor moet je wel de straat op.

Ook de schrijvers, fotografen en geschiedkundigen van De Vieze Gasten zijn de straat opgegaan, ze zijn de Bevrijdingslaan aan het meten en verkennen, aan het omspitten en herleggen. Ware wegenwerken die in een boek zullen gedocumenteerd worden. Wegenwerken die een andere Bevrijdingslaan zullen blootleggen, even ongrijpbaar en kleurrijk als de echte. En als de wegenwerken zijn afgelopen zullen we van de Bevrijdingslaan een open boek maken. Weer met z’n allen de straat op! Want als de mensen niet naar het boek komen, zullen we het boek naar de mensen brengen. Straatlopen is de Nieuwe Schoonheid!

De feestelijke boekvoorstelling van BL XL zal doorgaan op donderdag 22 juni 2017 om 19.00u in café Birader. Hou onze Facebook en onze online nieuwsbrief in de gaten voor meer nieuws.

Mobiele expo

Stadsreparaties Fase iiNa meer dan een jaar banjerend door Bevrijdingslaan XL kaf van koren gescheiden te hebben, presenteren De Schuunschgreivers, Fixatief en aanverwanten niet enkel een boek met hun bevindingen, er wordt ook een mobiele tentoonstelling gemaakt. Deze zal in de loop van het najaar van 2017 drukbezochte plekken in de Brugse Poort aandoen om het toevallige publiek te trakteren op verhalen, mijmeringen, bedenkingen en beelden uit/over/van/rond de Bevrijdingslaan XL.
Kijk er naar uit!

 


ONS KOMMEERE

De volgende editie van Ons Kommeere  laat wat langer op zich wachten, maar dat heeft een heel goede, feestelijke, reden, het is namelijk de 25e keer dat Ons Kommeere zal verschijnen. Om dat te vieren gaan we op zoek naar buurtbewoners die zin hebben om mee te werken aan deze speciale editie.

Heb je zin om iets te schrijven over de buurt, om te fotograferen of te illustreren, heb je een idee voor een bepaald onderwerp dat volgens jou aan bod mag komen in O.K., of wil je op nog een andere manier meewerken aan Ons Kommeere, laat dat dan weten aan sammy@deviezegasten.org.

Ervaring is niet vereist, nieuwsgierigheid en enthousiasme zullen volstaan. De mensen van Fixatief en De Schuunschgreivers staan klaar om te helpen waar dat nodig is, met raad, daad en hopen ervaring. O.K. 25 zal omtrent oktober verschijnen, laat dus snel iets van je horen als je een bijdrage wil leveren

 


DE PLANK -  TOONMOMENT

zondag 11 juni 2017 om 14.00u

De PlankOp zondag 11 juni sluiten we dit werkjaar van De Plank af. De Plank is een theatertraject voor 11-/12-jarigen uit de Brugse Poort, die wekelijks een theateratelier volgen bij Bij' De Vieze Gasten. Dit werkjaar afsluiten kan niet in stilte, want deze kanjers houden wel van wat publiek. Ze tonen jullie op dit toonmoment graag een mengelmoes van waar ze het voorbije jaar elke zondagochtend mee bezig waren.

Het toonmoment zal doorgaan in de zaal van Bij' De Vieze Gasten (Haspelstraat 31). Het start om 14u en de toegang is gratis. Zie het als een cadeau van hen aan u. Iedereen welkom!

 
POCOLOËZIE

donderdag 15 juni 2017 om 19.30u

PocoloëzieDe afgelopen jaren organiseerde ontmoetingshuis Poco Loco met succes hun eigen poëziefestival. Dit jaar zijn ze toe aan de 15de editie en dan mag het al eens wat meer zijn. Daarom sloegen ze de handen in elkaar met bevriende organisaties om er een nog groter feest van te maken. Samen met Bij’ De Vieze Gasten, Villa Voortman en De Klik, brengen ze 15 juni 2017 hun poëzie aan de man of vrouw onder een nieuwe formule: een prachtige poëziewandeling doorheen het gebouw van Bij’ De Vieze Gasten en het Pierkespark.

Vanaf 18u30 openen de deuren van het café van Bij’ De Vieze Gasten voor alle minnaars van het woord, cultuurfreaks, sympathisanten, poëzieliefhebbers, lettervreters, poetryslammers of boekenwurmen die de avond graag starten met een hapje en een drankje.

Klokslag 19.30u luidt het vertrek van de wandeling in. Langsheen verschillende locaties zullen een twintigtal dichters van Poco Loco, Bij’ Vieze Gasten, Villa Voortman en de Klik je bij valavond opwachten voor een prachtig staaltje poëzie.

We sluiten de avond af in stijl met Peter Holvoet-Hanssen vergezeld door een muzikaal sluitstuk verzorgd door de Poco Loco Swingers.

Toegangsprijs €6 - reductie €3 - UiTpas met kansentarief €2

Pocoloëzie is een samenwerking van ontmoetingshuis Poco Loco, Villa Voortman, De Klik & Bij’ De Vieze Gasten

 DE KARAVAAN -  INTERSTEDELIJK CONCERT

zaterdag 17 juni 2017 om 20.30u

De KaravaanNa de succesvolle edities van vorige jaren trekt De Karavaan ook in 2017 verder. Dit bijzonder intercultureel muziekproject focust op de samenwerking met de Romagemeenschap. Muzikanten met verschillende culturele achtergronden werken samen op een unieke en intense manier.

De Karavaan is een interstedelijk verhaal. In Gent vinden er sinds november repetities plaats Bij’ De Vieze Gasten, in Antwerpen wordt er gerepeteerd bij Madam Fortuna, de initiatiefnemer, en in Brussel begeleidt Nicolas Hauzeur een groep muzikanten. Telkens is er die mix tussen professionelen en liefhebbers, jong en oud en de ontmoeting tussen Romamuzikanten en muzikanten met een andere culturele achtergrond. Verschillende nationaliteiten komen samen om te improviseren en elkaar te inspireren. Door bestaande nummers uit de rijke muziekgeschiedenis van de Roma te mengen met andere muziekculturen ontstaat een nieuwe, grenzeloze muziekstijl: een spannende en aanstekelijke cross-over van balkan, gipsy, jazz, folk en funk. Feest kortom.

De data van andere concerten vindt u via
www.madamfortuna.be/projecten/de-karavaan.

Een prettige samenwerking tussen Madam Fortuna (Antwerpen), Bij’ De Vieze Gasten & Opre Roma (Gent), Nicolas Hauzeur (Brussel).

Toegangsprijs: €2

 8ste PIERKESBAL

zaterdag 24 juni 2017 vanaf 16.00u

Pierkesbal

14u-18u

BALkostuums

Naai een knotsgekke outfit uit onze klerenstapel en draag stijlvolle kledij tijdens het pierkesbal. Heb je een naaimachine? Neem hem gerust mee! wij zorgen ook voor enkele naaimachines en paskotje!

Jeu de boules & Kubb

Voor jong en oud maar al te samen!

i6u

KinderIMPRO

Een kennismaking met theater op maat van kinderen. Al doende leert men?!

18u-19u

KinderFUIF

FEEST! Voor het eerst op het Pierkesbal een fuif voor de kinderen met DJ Juliette Retteketet!

19U - 02U

BAL POPULAIRE

Neem die zelfgemaakte gekke kledij, verkleed je en dans er op los! Shake shake shake! DJ Stress, DJ Cosy en DJ Tanasha

 

 

 

  

THEATER

POST.TRAUMCOLLECTIVE -  BEYOND THE BODY  | The Other Side

zaterdag 3 juni om 20.30u - VOLZET

POST.TRAUM.COLLECTIVE

Iets wat raaskalt, iets wat stil is, iets wat breekt, iets wat overblijft, iets wat de nacht doorbrengt met mij... (M.W.)

In BEYOND THE BODY gaat taal een dialoog aan met wat ouder is dan de taal. Dichter-theatermaker Maya Wuytack en danser-performer Mileen Borgonjon creëren een hypnotische fysieke partituur waarin poëzie, licht en lichamen versmelten. De ‘lichteratuurprojecties’ worden door visual artist LizeBlauw op zelfgecreëerde lichttafels ter plaatse 'geschilderd'. Ook de 'ongehoorde' geluidskunst zie je op het moment zelf ontstaan uit de handen van Hans Beckers met zijn ruistafel en wonderlijke instrumentaria.

Wat openbaren we als we blootgesteld worden aan het onbekende?

De energetische connectie tussen dans, lichaam, ‘lichteratuur’, poëzie en geluidskunst vormen het kloppende hart van BEYOND THE BODY. De voorstelling vertrekt vanuit fysieke urgentie, overgave, kracht en kwetsbaarheid: het overlevende lichaam, het creërende lichaam, het lichaam als enige thuis, het lichaam als noodlot,…

De voorstelling wordt gecreëerd met co-regie van Billie Hanne.

Concept, poëzie & performance Maya Wuytack | Choreografie en performance Mileen Borgonjon | Muziek Hans Beckers | Projectiekunst Lize Blauw | Regie Maya Wuytack & Billie Hanne | Dramaturgie & Coaching Carolina Van Eps & Siri Clinckspoor | Met speciale dank aan Gökhan Girginol, Fabio en Serena Wuytack | Met steun van Kunstencentrum Vooruit, Les Ballets C de la B, Provincie Oost-Vlaanderen en Stad Gent. | www.imxprs.com/free/posttraum/posttraumcollective/projects

 PASCALE PLATEL -  TET TALK

zaterdag 16 juni 2017 om 20.30u

TET TALK

TET Talk over 'Hoe overleef ik mijn omgeving’

Dit is een simpel verhaal en het begint niet hier.
Het begint bij een meisje dat droomde van haar prins.
En anders? Geen spanders!
Ela! Heeft ze goud gevraagd, misschien?
Nee, dat niet, maar niets zo kwetsbaar als een meisje met dromen….

'Puttana, mi mostra il tettos!', speekelde hij in mijn gezicht.

Pascale Platel confereert over haar ontgroening in de manhaftige grootstad Gent en draait tussendoor een plaatje uit de soundtrack van haar jeugd.

Hoe dat soort zich eeuwig herhalende kwesties zich zo verrassend slim en persoonlijk weer kunnen openbaren aan ons, aan de wereld … En dat in die unieke Pascale mix van humor en door merg en been gaande schrijnendheid … En met die stukjes muziek die ik al lang vergeten was maar toen ik ze hoorde ineens een tsunami aan sentimentele herinneringen over mij lieten komen… (Reactie van haar broer)

met Pascale Platel | www.pascaleplatel.be

 


 

 

  

MUZIEK

DEREK & HANS VAN OOST -  DYLANJAZZ

woensdag 24 mei 2017 om 20.30u

Dylanjazz

Derek en jazzgitarist Hans Van Oost spelen Dylanjazz.

De Nobelprijswinnaar literatuur 2016 is sedert de jaren zeventig van de 20ste eeuw een blijvende inspiratiebron voor Derek, evenzeer als woordkunstenaar dan als muzikant en songschrijver.

Onlangs ontdekte hij dat jazzgitarist Hans Van Oost al even lang een even grote bewonderaar van het werk van Dylan is.

Meer was er niet nodig om gezamenlijk te gaan grasduinen in het Bob-repertoire en er een reeks favoriete nummers uit te selecteren en op de jazz-rooster te leggen.

Eigenzinnige keuze en authentieke versies … Of wat had je verwacht?

Bij bij’ De Vieze Gasten laten ze zich versterken door contrabassist Mario Vermandel en drummer Luc Vanden Bosch, bevriende top-jazz-cats.

zang Derek – Dirk Dhaenens | gitaar Hans Van Oost | contrabas Mario Vermandel | drum Luc Vanden Bosch | www.DEREKMUSIC.BE


 
  

OP BEZOEK

MUZIEKHUIS GOESTE MAJEUR - MUZIEKAVOND [gratis]

zondag 4 juni 2017 om 19.30u

Muziekavonden Muziekhuis Goeste Majeur organiseert de komende maanden opnieuw enkele nieuwe Muziekavonden. Deelnemen is gratis, voorkennis niet nodig: enkel goesting om mee te doen is van belang.
Op www.goestemajeur.be vind je alle info over de Muziekavonden terug.

 


 
  

 

Bij’ De Vieze Gasten werkt veel en graag samen met buurtgerichte organisaties, kunstenaars en buurtbewoners. Interesse om de zaal te gebruiken? Neem contact op met Marie-Laure via marielaure@deviezegasten.org voor meer info.

 

 

Logo DVG